Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

OVO JE NAJBOLJI TARTAR SOS KOJI ĆETE PROBATI! Jednom kad ga napravite, više nikada nećete kupiti fabrički

29.05.2025. 16:29 16:38
Piše:
Izvor:
24 sedam/Dnevnik
hand
Foto: freepik, ilustracija

Ako ste ljubitelj ribljih specijaliteta, morskih plodova ili jednostavno volite kremaste sosove uz prženu hranu, tartar sos je neizostavan dodatak koji će vaše obroke podići na viši nivo.

I dok su police marketa prepune industrijskih varijanti ovog umaka, istina je da nijedna ne može da se meri sa domaćim receptom.

Tartar sos napravljen kod kuće je ne samo ukusniji, već i zdraviji, jer ne sadrži veštačke dodatke, konzervanse ni pojačivače ukusa.

Sastojci:

           200 g majoneza

           1 kašika senfa

           1 kašika limunovog soka

           2–3 kisela krastavčića (sitno seckana)

           1 kašika kapara (sitno seckanih)

           1 mali crveni luk (sitno seckan)

           So i biber po ukusu

           Peršun (opciono, sitno seckan)

hand
Foto: freepik, ilustracija

Priprema:

1. Pomešajte prvo majonez, senf i limunov sok dok se ne dobije glatka baza. Potom dodajte sitno seckane krastavčiće, kapar i crveni luk.

2. Sve pažljivo mešajte dok se sastojci ne sjedine u kremastu i ujednačenu masu. Na kraju po ukusu dodajete so i biber, a oni koji vole dodatnu dozu svežine mogu ubaciti i malo sitno seckanog peršuna.

3. Preporučuje se da se pre služenja ohladi u frižideru bar 30 minuta kako bi se svi ukusi lepo sjedinili

Višenamenski i neodoljiv

Iako se tradicionalno služi uz ribu i morske plodove, tartar sos je mnogo više od toga. Savršeno se slaže uz pohovano meso, pečeni krompir, pomfrit, kao i u sendvičima i burgerima. Možete ga koristiti i kao dresing za hladne salate od povrća ili testenine.

Njegova bogata tekstura i osvežavajući ukus čine ga jednim od najuniverzalnijih dodataka koji svako jelo pretvara u gurmanski užitak

Kako se čuva domaći tartar sos?

Domaći tartar sos, iako ne sadrži konzervanse kao industrijske varijante, može se bez problema čuvati nekoliko dana ako se pravilno skladišti. Nakon pripreme, sos obavezno prespite u čistu, staklenu posudu sa poklopcem i čuvajte u frižideru.

Na taj način, ostaje svež i bezbedan za upotrebu do 4 dana. Pre svakog korišćenja dobro ga promešajte, jer se sastojci mogu delimično razdvojiti. Ako primetite promenu mirisa, boje ili teksture, bacite ga i napravite novu turu. Zbog prisustva sirovog luka i svežih sastojaka, preporučuje se da se tartar sos ne zamrzava.

Izvor:
24 sedam/Dnevnik
Piše:
Pošaljite komentar