scattered clouds
15°C
30.05.2025.
Нови Сад
eur
117.2225
usd
104.207
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ОВО ЈЕ НАЈБОЉИ ТАРТАР СОС КОЈИ ЋЕТЕ ПРОБАТИ! Једном кад га направите, више никада нећете купити фабрички

29.05.2025. 16:29 16:38
Пише:
Извор:
24 sedam/Дневник
hand
Фото: freepik, ilustracija

Ако сте љубитељ рибљих специјалитета, морских плодова или једноставно волите кремасте сосове уз пржену храну, тартар сос је неизоставан додатак који ће ваше оброке подићи на виши ниво.

И док су полице маркета препуне индустријских варијанти овог умака, истина је да ниједна не може да се мери са домаћим рецептом.

Тартар сос направљен код куће је не само укуснији, већ и здравији, јер не садржи вештачке додатке, конзервансе ни појачиваче укуса.

Састојци:

           200 г мајонеза

           1 кашика сенфа

           1 кашика лимуновог сока

           2–3 кисела краставчића (ситно сецкана)

           1 кашика капара (ситно сецканих)

           1 мали црвени лук (ситно сецкан)

           Со и бибер по укусу

           Першун (опционо, ситно сецкан)

hand
Фото: freepik, ilustracija

Припрема:

1. Помешајте прво мајонез, сенф и лимунов сок док се не добије глатка база. Потом додајте ситно сецкане краставчиће, капар и црвени лук.

2. Све пажљиво мешајте док се састојци не сједине у кремасту и уједначену масу. На крају по укусу додајете со и бибер, а они који воле додатну дозу свежине могу убацити и мало ситно сецканог першуна.

3. Препоручује се да се пре служења охлади у фрижидеру бар 30 минута како би се сви укуси лепо сјединили

Вишенаменски и неодољив

Иако се традиционално служи уз рибу и морске плодове, тартар сос је много више од тога. Савршено се слаже уз поховано месо, печени кромпир, помфрит, као и у сендвичима и бургерима. Можете га користити и као дресинг за хладне салате од поврћа или тестенине.

Његова богата текстура и освежавајући укус чине га једним од најуниверзалнијих додатака који свако јело претвара у гурмански ужитак

Како се чува домаћи тартар сос?

Домаћи тартар сос, иако не садржи конзервансе као индустријске варијанте, може се без проблема чувати неколико дана ако се правилно складишти. Након припреме, сос обавезно преспите у чисту, стаклену посуду са поклопцем и чувајте у фрижидеру.

На тај начин, остаје свеж и безбедан за употребу до 4 дана. Пре сваког коришћења добро га промешајте, јер се састојци могу делимично раздвојити. Ако приметите промену мириса, боје или текстуре, баците га и направите нову туру. Због присуства сировог лука и свежих састојака, препоручује се да се тартар сос не замрзава.

Извор:
24 sedam/Дневник
Пише:
Пошаљите коментар