Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Zaboravite na klasiku

PEKMEZ OD JAGODA KAKAV NISTE PRAVILI! Kuva se samo pola sata, a ovaj sastojak mu daje poseban ukus

21.05.2025. 19:26 19:32
Piše:
Izvor:
Žena.blic
јам
Foto: freepik, ilustracija

Pekmez k'o pekmez, rekli bi mnogi, ali ipak nije! Pronašli smo novi način kako da jagode spakujete u teglice, produžite im sezonu i uživate u njima tokom cele godine.

 Ovaj pekmez od jagoda je modernija, zdravija verzija omiljenog voćnog namaza.

Imajte na umu da čija semenke apsorbuju 10-12 puta više od svoje težine u vodi. Namakanje poboljšava njihovu sposobnost širenja, pa brže daju osećaj sitosti i pomažu u kontroli apetita. A ako ih dodate u pekmez od jagoda dobićete čisto savršenstvo.

јагоде
Foto: freepik, ilustracija

Pekmez od jagoda sa čija semenkama

Potrebno je:

           1 kg očišćenih i opranih jagoda

           500 g smeđeg šećera

           2 limuna

           2 kašike čija semenki

Jagode iseckajte, stavite ih u šerpu i pospite šećerom. Dodajte sok od oba limuna i ostavite da odstoji pola sata, a potom kuvajte na najjačoj temperaturi oko 15 minuta. Smanjite temperaturu i kuvajte još 15 minuta.

Pri samom kraju kuvanja dodajte čija semenke i kuvajte još minut. Sipajte vruć džem u tople tegle, ali ne do vrha. Zatvorite teglice i okrenite ih naopako da se sasvim ohlade.

Obavezno isprobajte recept i javite da li vam se dopala ova modernizovana verzija starog dobrog pekmeza od jagoda!

Izvor:
Žena.blic
Piše:
Pošaljite komentar