Заборавите на класику
ПЕКМЕЗ ОД ЈАГОДА КАКАВ НИСТЕ ПРАВИЛИ! Кува се само пола сата, а овај састојак му даје посебан укус
Пекмез к'о пекмез, рекли би многи, али ипак није! Пронашли смо нови начин како да јагоде спакујете у теглице, продужите им сезону и уживате у њима током целе године.
Овај пекмез од јагода је модернија, здравија верзија омиљеног воћног намаза.
Имајте на уму да чија семенке апсорбују 10-12 пута више од своје тежине у води. Намакање побољшава њихову способност ширења, па брже дају осећај ситости и помажу у контроли апетита. А ако их додате у пекмез од јагода добићете чисто савршенство.
Пекмез од јагода са чија семенкама
Потребно је:
• 1 кг очишћених и опраних јагода
• 500 г смеђег шећера
• 2 лимуна
• 2 кашике чија семенки
Јагоде исецкајте, ставите их у шерпу и поспите шећером. Додајте сок од оба лимуна и оставите да одстоји пола сата, а потом кувајте на најјачој температури око 15 минута. Смањите температуру и кувајте још 15 минута.
При самом крају кувања додајте чија семенке и кувајте још минут. Сипајте врућ џем у топле тегле, али не до врха. Затворите теглице и окрените их наопако да се сасвим охладе.
Обавезно испробајте рецепт и јавите да ли вам се допала ова модернизована верзија старог доброг пекмеза од јагода!