Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

PIRE KAKAV NIKAD NISTE JELI Savršeno kremast, ima TAJNI SASTOJAK I SASVIM JE DRUGAČIJI OD OBIČNOG JELA

11.05.2025. 16:29 16:36
Piše:
Izvor:
Dnevnik, Mondo
krompir
Foto: Freepik

Aligot je jelo iz centralne Francuske koje na najbolji način spaja kremasti pire krompir s aromatičnim rastopljenim sirom, stvarajući prilog kakvom nema ravnog.

Ključ savršene teksture je u preciznosti pripreme: krompir treba pretvoriti u krem dok je još vruć, a zatim mu se na laganoj vatri dodaju hladni maslac, vruće mleko i rendani sir.

Da bi se postigla prepoznatljiva rastegljivost, šef Ham El-Vejli iz njujorškog restorana Hail Mary savetuje da smesu treba miksati ‘brzo, snažno i s punim poverenjem.’

‘Upravo ta energična obrada stvara čuvene sirne niti – duge, prozirne i elastične. Treba da imate osećaj da se sir bori s vama’, rekao je El-Vejli za Njujork tajms.

Tradicionalno se koristi sveži sir kantal, ali grijer ili komt takođe su izvrsna zamena.

Sastojci:

450 g krompira (brašnaste sorte), oljuštenih i isečenih na četvrtine

115 g hladnog neslanog putera, iseckanog na kockice

120 ml pavlake za kuvanje (zagrejane)

225 g narendanog sira (komt ili grijer)

Soli po ukusu

Priprema:

Krompir kuvajte u vodi na laganoj vatri dok ne omekša, tako da možete da ga probušite vrhom noža bez otpora, oko 15 do 20 minuta. Ocedite ga i uklonite preostalu vodu iz šerpe. Dok je još vruće, izgnječite ga u šerpi rešetkom za krompir. Na laganoj vatri mešajte krompir oko minutda ispari višak vlage.

Zatim dodajte puter, komad po komad, mešajući dok se potpuno ne sjedini s krompirom. Dodajte zagrejanu pavlaku, takođe u dve faze, uz stalno mešanje. Dodajte sir postepeno, snažno i brzo mešajući, dok se ne otopi i dok ne počnu da se formiraju dugi, rastegljivi pramenovi sirakada podignete šerpu. Ako je potrebno, malo pojačajte toplotu. Probajte i posolite po želji. Poslužite odmah.

Izvor:
Dnevnik, Mondo
Piše:
Pošaljite komentar