overcast clouds
13°C
12.05.2025.
Нови Сад
eur
117.2248
usd
104.3947
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ПИРЕ КАКАВ НИКАД НИСТЕ ЈЕЛИ Савршено кремаст, има ТАЈНИ САСТОЈАК И САСВИМ ЈЕ ДРУГАЧИЈИ ОД ОБИЧНОГ ЈЕЛА

11.05.2025. 16:29 16:36
Пише:
Извор:
Дневник, Мондо
krompir
Фото: Freepik

Алигот је јело из централне Француске које на најбољи начин спаја кремасти пире кромпир с ароматичним растопљеним сиром, стварајући прилог каквом нема равног.

Кључ савршене текстуре је у прецизности припреме: кромпир треба претворити у крем док је још врућ, а затим му се на лаганој ватри додају хладни маслац, вруће млеко и рендани сир.

Да би се постигла препознатљива растегљивост, шеф Хам Ел-Вејли из њујоршког ресторана Hail Mary саветује да смесу треба миксати ‘брзо, снажно и с пуним поверењем.’

‘Управо та енергична обрада ствара чувене сирне нити – дуге, прозирне и еластичне. Треба да имате осећај да се сир бори с вама’, рекао је Ел-Вејли за Њујорк тајмс.

Традиционално се користи свежи сир кантал, али гријер или комт такође су изврсна замена.

Састојци:

450 г кромпира (брашнасте сорте), ољуштених и исечених на четвртине

115 г хладног несланог путера, исецканог на коцкице

120 мл павлаке за кување (загрејане)

225 г наренданог сира (комт или гријер)

Соли по укусу

Припрема:

Кромпир кувајте у води на лаганој ватри док не омекша, тако да можете да га пробушите врхом ножа без отпора, око 15 до 20 минута. Оцедите га и уклоните преосталу воду из шерпе. Док је још вруће, изгњечите га у шерпи решетком за кромпир. На лаганој ватри мешајте кромпир око минутда испари вишак влаге.

Затим додајте путер, комад по комад, мешајући док се потпуно не сједини с кромпиром. Додајте загрејану павлаку, такође у две фазе, уз стално мешање. Додајте сир постепено, снажно и брзо мешајући, док се не отопи и док не почну да се формирају дуги, растегљиви праменови сиракада подигнете шерпу. Ако је потребно, мало појачајте топлоту. Пробајте и посолите по жељи. Послужите одмах.

Извор:
Дневник, Мондо
Пише:
Пошаљите коментар