PIRE KAKAV NIKAD NISTE JELI Savršeno kremast, ima TAJNI SASTOJAK I SASVIM JE DRUGAČIJI OD OBIČNOG JELA
Aligot je jelo iz centralne Francuske koje na najbolji način spaja kremasti pire krompir s aromatičnim rastopljenim sirom, stvarajući prilog kakvom nema ravnog.
Ključ savršene teksture je u preciznosti pripreme: krompir treba pretvoriti u krem dok je još vruć, a zatim mu se na laganoj vatri dodaju hladni maslac, vruće mleko i rendani sir.
Da bi se postigla prepoznatljiva rastegljivost, šef Ham El-Vejli iz njujorškog restorana Hail Mary savetuje da smesu treba miksati ‘brzo, snažno i s punim poverenjem.’
‘Upravo ta energična obrada stvara čuvene sirne niti – duge, prozirne i elastične. Treba da imate osećaj da se sir bori s vama’, rekao je El-Vejli za Njujork tajms.
Tradicionalno se koristi sveži sir kantal, ali grijer ili komt takođe su izvrsna zamena.
Sastojci:
450 g krompira (brašnaste sorte), oljuštenih i isečenih na četvrtine
115 g hladnog neslanog putera, iseckanog na kockice
120 ml pavlake za kuvanje (zagrejane)
225 g narendanog sira (komt ili grijer)
Soli po ukusu
Priprema:
Krompir kuvajte u vodi na laganoj vatri dok ne omekša, tako da možete da ga probušite vrhom noža bez otpora, oko 15 do 20 minuta. Ocedite ga i uklonite preostalu vodu iz šerpe. Dok je još vruće, izgnječite ga u šerpi rešetkom za krompir. Na laganoj vatri mešajte krompir oko minut, da ispari višak vlage.
Zatim dodajte puter, komad po komad, mešajući dok se potpuno ne sjedini s krompirom. Dodajte zagrejanu pavlaku, takođe u dve faze, uz stalno mešanje. Dodajte sir postepeno, snažno i brzo mešajući, dok se ne otopi i dok ne počnu da se formiraju dugi, rastegljivi pramenovi sira, kada podignete šerpu. Ako je potrebno, malo pojačajte toplotu. Probajte i posolite po želji. Poslužite odmah.