“PASULJ GROFICA” je posni specijalitet FRUŠKE GORE! Recept star vekovima, čisti organizam i daje snagu u hladnim danima
Pasulj prebranac je kulinarski klasik, ali malo ko zna za njegovu pravu, posnu, manastirsku verziju.
Otkrivamo zašto se ovaj specijalitet sa Fruške Gore naziva "pasulj grofica", kako su ga monasi usavršili do savršenstva i zašto je, zbog visokog sadržaja proteina i vlakana, on najbolji prirodni lek za varenje tokom zime.
Fruška Gora je poznata po vinogradima i manastirima. Upravo u manastirskim kuhinjama, gde je post bio osnova života, nastali su najbogatiji posni recepti. Manastirski pasulj nije bio samo hrana; on je bio obrok koji je morao da obezbedi snagu i sitost monasima tokom dugih bdenja i teškog rada. Zbog bogatstva ukusa i sastojaka, ovaj posni prebranac se u šali naziva "pasulj grofica".
Pasulj i tajna sporog kuvanja
Ključ savršenstva ovog jela leži u sporosti i trpljenju, što je monaška vrlina. Za razliku od kućne pripreme, pasulj se u manastirskim kazanima kuvao satima, često i ceo dan, na blagoj vatri. Prvo pravilo: pasulj se mora kuvati u tri vode. Prva voda se prosipa, druga se duže kuva, a tek u trećoj se dodaju začini.
Najvažniji detalj je u tome što su monasi, umesto suvog mesa, koristili obilje karamelizovanog luka, šargarepe, i listove lovora, a za gustinu bi deo skuvanog pasulja pasirtali (propasirali), pa ga vratili u čorbu. Začini, poput aleve paprike i tucanog bibera, dodaju se tek pred sam kraj.
Lek za želudac i čista energija
Manastirski pasulj je idealan obrok za zimu jer je bogat proteinima, vlaknima i gvožđem, a izuzetno je siromašan mastima (kada se priprema posno).
Lek za varenje: Pasulj je prirodni izvor vlakana koja čiste creva i pomažu u varenju, što je ključno nakon praznične, teške hrane.
Duga sitost: Zbog kompleksnih ugljenih hidrata, obezbeđuje dugotrajnu energiju bez naglih skokova šećera.
Ovaj manastirski recept sa Fruške Gore svedoči o tome da je najzdravija hrana ona koja je nastala iz potrebe, posta i tradicije, a ne iz luksuza.