Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Za jesenje dane LEKOVITA SUPA KOJA JAČA IMUNITET I PODIŽE ENERGIJU

21.10.2025. 21:13 21:23
Piše:
Izvor:
Indeks.hr
супа
Foto: Ilustracija pixabay

Stiglo je tmurno i hladnije vreme, a s njim i sezona prehlada i virusa. Ako se osećate loše, nutricionistkinja i autorka kuvarica Emili Ingliš ima rešenje – svoj recept za pileću supu koja će vas ugrejati i okrepiti.

S padom temperatura više vremena provodimo u zatvorenim i slabije provetrenim prostorima, što pogoduje širenju virusa. Čak i blaga prehlada može nas učiniti tromima i umornima, a prava hrana može pomoći u borbi protiv upala i ublažiti neprijatne simptome poput grlobolje.

Emili Ingliš zato je podelila recept za pileću supu, idealan za ovo doba godine.
„Kada ste iscrpljeni, kada se vratite s putovanja ili kada se približava sezona prehlada, ovo je jelo koje treba da napravite. Prepuno je vitamina A i C, kao i antioksidanasa iz obilja povrća i začina, a pritom je lako probavljivo“, napisala je.

Evo i kako da napravite ovu lekovitu supu.

Potrebni sastojci:

maslinovo ulje

šargarepa

muskantna tikva

celer

luk

šampinjoni

pasta od đumbira

beli luk

pileća kocka

ruzmarin

pirinač

limun

jaja

piletina

Priprema:

Zagrejte kašiku maslinovog ulja u velikom loncu na srednje jakoj vatri. Dodajte seckani luk te šargarepu, tikvu i celer isečene na kockice, sa prstohvatom soli. Propržite pet minuta. Potom dodajte gljive i kuvajte dok ne omekšaju.

Umešajte đumbir, seckani beli luk, ruzmarin i pirinač te kuvajte dve minute dok ne zamiriše. Pileću kocku otopite u 2,5 litra ključale vode i dodajte u lonac. Pustite da provri i kuvajte poklopljeno 20 minuta.

Zatim umešajte natrganu piletinu i koricu limuna i pustite da krčka pet minuta, dok pirinač ne bude kuvan. Uklonite ruzmarin i smanjite vatru.

U zasebnoj posudi umutite jaja sa sokom od limuna. Polako umešajte jednu do dve kutlače vrele supe u jaja da biste ih temperirali i sprečili zgrušavanje. Postepeno vratite smešu s jajima u lonac, neprestano mešajući dok supa ne postane svilenkasta. Ugasite vatru, začinite solju i biberom i poslužite.

Indeks.hr

Izvor:
Indeks.hr
Piše:
Pošaljite komentar
Ljubičasta čarolija u tanjiru! HLADNA SUPA OD CVEKLE je savršen spas od letnje žege
da

Ljubičasta čarolija u tanjiru! HLADNA SUPA OD CVEKLE je savršen spas od letnje žege

23.07.2025. 21:45 21:52
MISLILI SMO DA NAS LEČI, ALI Ovo je najštetnija supa, svi je volimo ali sada naučnici upozoravaju na opasnost RAZLOZI SU OVI

MISLILI SMO DA NAS LEČI, ALI Ovo je najštetnija supa, svi je volimo ali sada naučnici upozoravaju na opasnost RAZLOZI SU OVI

02.07.2025. 22:46 22:49