Za jesenje dane LEKOVITA SUPA KOJA JAČA IMUNITET I PODIŽE ENERGIJU
Stiglo je tmurno i hladnije vreme, a s njim i sezona prehlada i virusa. Ako se osećate loše, nutricionistkinja i autorka kuvarica Emili Ingliš ima rešenje – svoj recept za pileću supu koja će vas ugrejati i okrepiti.
S padom temperatura više vremena provodimo u zatvorenim i slabije provetrenim prostorima, što pogoduje širenju virusa. Čak i blaga prehlada može nas učiniti tromima i umornima, a prava hrana može pomoći u borbi protiv upala i ublažiti neprijatne simptome poput grlobolje.
Emili Ingliš zato je podelila recept za pileću supu, idealan za ovo doba godine.
„Kada ste iscrpljeni, kada se vratite s putovanja ili kada se približava sezona prehlada, ovo je jelo koje treba da napravite. Prepuno je vitamina A i C, kao i antioksidanasa iz obilja povrća i začina, a pritom je lako probavljivo“, napisala je.
Evo i kako da napravite ovu lekovitu supu.
Potrebni sastojci:
maslinovo ulje
šargarepa
muskantna tikva
celer
luk
šampinjoni
pasta od đumbira
beli luk
pileća kocka
ruzmarin
pirinač
limun
jaja
piletina
Priprema:
Zagrejte kašiku maslinovog ulja u velikom loncu na srednje jakoj vatri. Dodajte seckani luk te šargarepu, tikvu i celer isečene na kockice, sa prstohvatom soli. Propržite pet minuta. Potom dodajte gljive i kuvajte dok ne omekšaju.
Umešajte đumbir, seckani beli luk, ruzmarin i pirinač te kuvajte dve minute dok ne zamiriše. Pileću kocku otopite u 2,5 litra ključale vode i dodajte u lonac. Pustite da provri i kuvajte poklopljeno 20 minuta.
Zatim umešajte natrganu piletinu i koricu limuna i pustite da krčka pet minuta, dok pirinač ne bude kuvan. Uklonite ruzmarin i smanjite vatru.
U zasebnoj posudi umutite jaja sa sokom od limuna. Polako umešajte jednu do dve kutlače vrele supe u jaja da biste ih temperirali i sprečili zgrušavanje. Postepeno vratite smešu s jajima u lonac, neprestano mešajući dok supa ne postane svilenkasta. Ugasite vatru, začinite solju i biberom i poslužite.