Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

MISLILI SMO DA NAS LEČI, ALI Ovo je najštetnija supa, svi je volimo ali sada naučnici upozoravaju na opasnost RAZLOZI SU OVI

02.07.2025. 22:46 22:49
Piše:
Izvor:
Blic.rs
Foto: pixabay.com

Dugo smatrana simbolom doma, utehe i obećanja ozdravljenja, klasična pileća supa bila je omiljena ne samo bakama već i lekarima.

Međutim, istraživači sada upozoravaju da zvezda nedeljnih ručkova zapravo može predstavljati ozbiljan rizik po zdravlje. Koreni problema ne leže u samom receptu, već u savremenoj mesnoj industriji i uobičajenim greškama koje se prave tokom kuvanja.

Decenijama smo verovali da je bujon najpouzdaniji lek protiv prehlade, ali danas ta tvrdnja više ne mora da važi – štaviše, može biti i opasna. Naravno, problem nije u tradicionalnom receptu, već u dostupnim sastojcima. Ostaci antibiotika i hormona rasta koji se koriste u industrijskom uzgoju stoke ne nestaju tokom prerade – naprotiv, koncentrišu se upravo u onim delovima (kosti, koža, mast) koji daju najjači ukus bujonu.

Prema istraživanjima, ove štetne supstance se tokom kuvanja oslobađaju u čorbu u značajnim količinama. Njihova redovna konzumacija može imati ozbiljne posledice na duži rok: 

Otpornost na antibiotike: telo sve slabije reaguje na lekove, pa i obična infekcija može postati ozbiljan problem.

Hormonski poremećaji: naročito su ugrožena deca, čiji je endokrini sistem u razvoju i osetljiv na ostatke hormona.

Toksini u tanjiru: životinjska mast, koža i koštana srž često sadrže razne nečistoće i toksine iz hrane kojom su životinje hranjene.

Najčešće greške

Prva voda se ne prosipa: najveća količina štetnih supstanci oslobađa se tokom prvih 10–15 minuta kuvanja. Ako se ta voda ne prospe, supa postaje gotovo „ekstrakt toksina“.

Meso se kuva sa kožom i mašću: ti delovi sadrže najveću koncentraciju štetnih materija – pa supa za koju mislimo da je zdrava, zapravo može biti opasna.

Previše soli i pojačivača ukusa: kocke za supu i začinske mešavine često su prepune glutamata i konzervansa, koji opterećuju jetru i bubrege na duže staze.

Pogrešan izbor vode: voda iz slavine ili izvora nepoznatog porekla može sadržati teške metale ili hlor, koji se ne neutralizuju u potpunosti ni tokom kuvanja.

(Blic.rs)

 

Izvor:
Blic.rs
Piše:
Pošaljite komentar