МИСЛИЛИ СМО ДА НАС ЛЕЧИ, АЛИ Ово је најштетнија супа, сви је волимо али сада научници упозоравају на опасност РАЗЛОЗИ СУ ОВИ
Дуго сматрана симболом дома, утехе и обећања оздрављења, класична пилећа супа била је омиљена не само бакама већ и лекарима.
Међутим, истраживачи сада упозоравају да звезда недељних ручкова заправо може представљати озбиљан ризик по здравље. Корени проблема не леже у самом рецепту, већ у савременој месној индустрији и уобичајеним грешкама које се праве током кувања.
Деценијама смо веровали да је бујон најпоузданији лек против прехладе, али данас та тврдња више не мора да важи – штавише, може бити и опасна. Наравно, проблем није у традиционалном рецепту, већ у доступним састојцима. Остаци антибиотика и хормона раста који се користе у индустријском узгоју стоке не нестају током прераде – напротив, концентришу се управо у оним деловима (кости, кожа, маст) који дају најјачи укус бујону.
Према истраживањима, ове штетне супстанце се током кувања ослобађају у чорбу у значајним количинама. Њихова редовна конзумација може имати озбиљне последице на дужи рок:
Отпорност на антибиотике: тело све слабије реагује на лекове, па и обична инфекција може постати озбиљан проблем.
Хормонски поремећаји: нарочито су угрожена деца, чији је ендокрини систем у развоју и осетљив на остатке хормона.
Токсини у тањиру: животињска маст, кожа и коштана срж често садрже разне нечистоће и токсине из хране којом су животиње храњене.
Најчешће грешке
Прва вода се не просипа: највећа количина штетних супстанци ослобађа се током првих 10–15 минута кувања. Ако се та вода не проспе, супа постаје готово „екстракт токсина“.
Месо се кува са кожом и машћу: ти делови садрже највећу концентрацију штетних материја – па супа за коју мислимо да је здрава, заправо може бити опасна.
Превише соли и појачивача укуса: коцке за супу и зачинске мешавине често су препуне глутамата и конзерванса, који оптерећују јетру и бубреге на дуже стазе.
Погрешан избор воде: вода из славине или извора непознатог порекла може садржати тешке метале или хлор, који се не неутрализују у потпуности ни током кувања.
(Blic.rs)