clear sky
17°C
03.07.2025.
Нови Сад
eur
117.164
usd
99.3168
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

МИСЛИЛИ СМО ДА НАС ЛЕЧИ, АЛИ Ово је најштетнија супа, сви је волимо али сада научници упозоравају на опасност РАЗЛОЗИ СУ ОВИ

02.07.2025. 22:46 22:49
Пише:
Извор:
Blic.rs
Фото: pixabay.com

Дуго сматрана симболом дома, утехе и обећања оздрављења, класична пилећа супа била је омиљена не само бакама већ и лекарима.

Међутим, истраживачи сада упозоравају да звезда недељних ручкова заправо може представљати озбиљан ризик по здравље. Корени проблема не леже у самом рецепту, већ у савременој месној индустрији и уобичајеним грешкама које се праве током кувања.

Деценијама смо веровали да је бујон најпоузданији лек против прехладе, али данас та тврдња више не мора да важи – штавише, може бити и опасна. Наравно, проблем није у традиционалном рецепту, већ у доступним састојцима. Остаци антибиотика и хормона раста који се користе у индустријском узгоју стоке не нестају током прераде – напротив, концентришу се управо у оним деловима (кости, кожа, маст) који дају најјачи укус бујону.

Према истраживањима, ове штетне супстанце се током кувања ослобађају у чорбу у значајним количинама. Њихова редовна конзумација може имати озбиљне последице на дужи рок: 

Отпорност на антибиотике: тело све слабије реагује на лекове, па и обична инфекција може постати озбиљан проблем.

Хормонски поремећаји: нарочито су угрожена деца, чији је ендокрини систем у развоју и осетљив на остатке хормона.

Токсини у тањиру: животињска маст, кожа и коштана срж често садрже разне нечистоће и токсине из хране којом су животиње храњене.

Најчешће грешке

Прва вода се не просипа: највећа количина штетних супстанци ослобађа се током првих 10–15 минута кувања. Ако се та вода не проспе, супа постаје готово „екстракт токсина“.

Месо се кува са кожом и машћу: ти делови садрже највећу концентрацију штетних материја – па супа за коју мислимо да је здрава, заправо може бити опасна.

Превише соли и појачивача укуса: коцке за супу и зачинске мешавине често су препуне глутамата и конзерванса, који оптерећују јетру и бубреге на дуже стазе.

Погрешан избор воде: вода из славине или извора непознатог порекла може садржати тешке метале или хлор, који се не неутрализују у потпуности ни током кувања.

(Blic.rs)

 

Извор:
Blic.rs
Пише:
Пошаљите коментар