overcast clouds
12°C
22.10.2025.
Нови Сад
eur
117.1835
usd
100.3971
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

За јесење дане ЛЕКОВИТА СУПА КОЈА ЈАЧА ИМУНИТЕТ И ПОДИЖЕ ЕНЕРГИЈУ

21.10.2025. 21:13 21:23
Пише:
Извор:
Индекс.хр
супа
Фото: Ilustracija pixabay

Стигло је тмурно и хладније време, а с њим и сезона прехлада и вируса. Ако се осећате лоше, нутриционисткиња и ауторка куварица Емили Инглиш има решење – свој рецепт за пилећу супу која ће вас угрејати и окрепити.

С падом температура више времена проводимо у затвореним и слабије проветреним просторима, што погодује ширењу вируса. Чак и блага прехлада може нас учинити тромима и уморнима, а права храна може помоћи у борби против упала и ублажити непријатне симптоме попут грлобоље.

Емили Инглиш зато је поделила рецепт за пилећу супу, идеалан за ово доба године.
„Када сте исцрпљени, када се вратите с путовања или када се приближава сезона прехлада, ово је јело које треба да направите. Препуно је витамина А и Ц, као и антиоксиданаса из обиља поврћа и зачина, а притом је лако пробављиво“, написала је.

Ево и како да направите ову лековиту супу.

Потребни састојци:

маслиново уље

шаргарепа

мускантна тиква

целер

лук

шампињони

паста од ђумбира

бели лук

пилећа коцка

рузмарин

пиринач

лимун

јаја

пилетина

Припрема:

Загрејте кашику маслиновог уља у великом лонцу на средње јакој ватри. Додајте сецкани лук те шаргарепу, тикву и целер исечене на коцкице, са прстохватом соли. Пропржите пет минута. Потом додајте гљиве и кувајте док не омекшају.

Умешајте ђумбир, сецкани бели лук, рузмарин и пиринач те кувајте две минуте док не замирише. Пилећу коцку отопите у 2,5 литра кључале воде и додајте у лонац. Пустите да проври и кувајте поклопљено 20 минута.

Затим умешајте натргану пилетину и корицу лимуна и пустите да крчка пет минута, док пиринач не буде куван. Уклоните рузмарин и смањите ватру.

У засебној посуди умутите јаја са соком од лимуна. Полако умешајте једну до две кутлаче вреле супе у јаја да бисте их темперирали и спречили згрушавање. Постепено вратите смешу с јајима у лонац, непрестано мешајући док супа не постане свиленкаста. Угасите ватру, зачините сољу и бибером и послужите.

Индекс.хр

Извор:
Индекс.хр
Пише:
Пошаљите коментар
Љубичаста чаролија у тањиру! ХЛАДНА СУПА ОД ЦВЕКЛЕ је савршен спас од летње жеге
da

Љубичаста чаролија у тањиру! ХЛАДНА СУПА ОД ЦВЕКЛЕ је савршен спас од летње жеге

23.07.2025. 21:45 21:52
МИСЛИЛИ СМО ДА НАС ЛЕЧИ, АЛИ Ово је најштетнија супа, сви је волимо али сада научници упозоравају на опасност РАЗЛОЗИ СУ ОВИ

МИСЛИЛИ СМО ДА НАС ЛЕЧИ, АЛИ Ово је најштетнија супа, сви је волимо али сада научници упозоравају на опасност РАЗЛОЗИ СУ ОВИ

02.07.2025. 22:46 22:49