PRETVORITE MASLAČKE U UKUSNI DOMAĆI DŽEM Neobičan a ukusan može se dodati palačinkama, čaju, salati
Sigurno ste nekada pravili džem od nekog voća, ali isprobajte i ovaj recept.
Maslačak uvek berite na nekoj livadi, a mi vam predlažemo da od njega napravite džem. Džem od maslačka je jednako ukusan i biće super namaz za palačinke.
Maslačak cveta u proleće, a ovaj cvet možete da koristite za pripremu džema, čaja, da ga dodajete u salatu.
Sastojci:
- 200 g maslačka,
- 600 g šećera,
- 500 ml vode,
- 1/2 kašičice limunske kiseline.
Uberite maslačak i operite. Isecite žute latice i stavite u šerpu, pa prelijte vodom. Kuvajte dok ne krene da ključa, a zatim dodajte limunsku kiselinu i smanjite temperaturu na najmanju. Kuvajte pola sata, pa sklonite sa šporeta.
Poklopite i ostavite tako da stoji nekih sat vremena.Zatim procedite kroz gazu. Latice maslačka stavite u šerpu i dodajte šećer. Kuvajte dok se šećer ne istopi i sve vreme mešajte. Zatim kuvajte još pola sata bez mešanja.
Gotov džem sipajte u sterilisanu teglu i ostavite da se ohladi na sobnoj teperaturi.