Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

PRPEĆ – STARI VOJVOĐANSKI SPECIJALITET Kada se jednostavno pretvori u neodoljivo

12.08.2025. 21:18 21:33
Piše:
Izvor:
Alo.rs
јело
Foto: Ilustracija pixabay

Prpeć (ili prpec) je stari vojvođanski specijalitet, najčešće pripreman u Sremu i Banatu.

Nekada je služio kao užina, doručak ili dodatak uz čorbe, naročito kada ostane viška testa od hleba. Premazan svinjskom mašću, posut alevom paprikom i pečen do hrskave savršenosti, prpeć je bio omiljen u mnogim domaćinstvima, ali je vremenom gotovo nestao iz svakodnevne upotrebe.

Sastojci
 

500 g belog brašna

300 ml mlake vode

1 kesica suvog kvasca ili 25 g svežeg

1 kašičica šećera

1 ravna kašika soli

3 kašike svinjske masti

1 kašičica aleve paprike (dimljena ako imate)

so po ukusu

Priprema

U mlakoj vodi razmutite kvasac i šećer. Ostavite da odstoji 10 minuta da zapeni. U veću činiju sipajte brašno, dodajte so i nadošli kvasac. Zamesite glatko, mekano testo. Po potrebi dodajte još malo brašna. Pokrijte krpom i ostavite da naraste oko 45 minuta.

Kad testo naraste, razvucite ga na pobrašnjenu površinu u krug debljine 1–1,5 cm. Prebacite ga u pleh obložen papirom za pečenje.

U manjoj šerpici otopite mast, dodajte alevu papriku i prstohvat soli. Premažite testo preko cele površine. Po želji, možete izbušiti testo viljuškom da se ravnomerno peče.

Pecite u rerni zagrejanoj na 220°C oko 15–20 minuta, dok ne porumeni i zamiriše cela kuća.

Kako se jede

Prpeć se jede dok je još topao, često se lomi rukom. Uz jogurt, kiselo mleko ili domaći čaj, pravi je vojvođanski doručak. Nekada se umakao i u supu, ili se nosio na njivu kao užina za kose i ratare.

Zašto da ga probate

Prpeć je deo kulinarskog nasleđa koje nestaje. Nastaje od najosnovnijih sastojaka, ali pruža bogat i topao ukus koji podseća na detinjstvo, sela, bake i jednostavan život. To je jelo koje nema reklamu, ali ima dušu.
 

Izvor:
Alo.rs
Piše:
Pošaljite komentar
BRZA I UKUSNA CARSKA PITA savršena za sve uzraste
пита

BRZA I UKUSNA CARSKA PITA savršena za sve uzraste

07.04.2025. 12:59 13:23