SALATA KOJA OSVAJA! Pečene paprike i sir u kombinaciji koja oplemenjuje SVAKU SLAVSKU TRPEZU
Pripremite domaćinsku salatu od pečenih paprika i sira i oplemenite svoju slavsku trpezu za Mitrovdan.
Slava je pravo vreme da obradujete svoje goste autentičnim domaćim jelima, a malo šta može da upotpuni trpezu kao salata od pečenih paprika i sira, pripremljena s puno ljubavi. Bogata ukusima koji savršeno oslikavaju duh tradicionalne Mitrovdanske trpeze, ovo jelo kombinuje bogatu kremastu teksturu sira sa toplinom i aromom paprika.
Priprema se brzo - za svega 35 minuta – a njen raskošan, pun ukus oduševiće svakog gosta. Savršeno se slaže uz pečenje, sarme ili bilo koje glavno jelo, pa s razlogom zauzima posebno mesto na svakom slavskom stolu.
Osnovne informacije
Kuhinja: Domaća
Tip jela: Slavsko jelo
Porcije/Količina: Za 10-12 osoba
Vreme pripreme: 15-20 minuta
Vreme kuvanja/pečenja: 20 minuta
Ukupno vreme pripreme: 35-40 minuta
Težina: Srednje lako
Sastojci:
• 10 velikih pečenih i očišćenih paprika
• 6 kašika maslaca
• 3 čena belog luka (sitno iseckana), ili kašičica belog luka u prahu
• 300 ml pavlake za kuvanje
• 150 g trapista
• So po ukusu
Priprema:
1. korak: Priprema paprika
Kako biste sebi skratili vreme pripreme, najbolje je da koristite pečene paprike iz zamrzivača. Ako već nisu, očistite ih od semenki i kože, pa iseckajte na trake.
2. korak: Priprema umaka
U dubokom tiganju, otopite maslac na srednje jakoj vatri. Dodajte iseckani beli luk i propržite ga kratko, samo dok ne zamiriše (oko minut). Zatim dodajte pavlaku za kuvanje i so, pa sve dobro promešajte. Nastavite da kuvate na srednjoj vatri, povremeno mešajući, oko minut.
3. korak: Dodavanje sira i paprika
Dodajte rendani sir u pavlaku i mešajte. Kada se sir otopi, dodajte iseckane pečene paprike. Dobro promešajte sve sastojke, kuvajte još nekoliko minuta da se ukusi sjedine, i sve dovedite do vrenja.
Bonus savet:
Spremite ovu salatu veče pre slave.
Čuvajte je u frižideru.
Ako se previše zgusne, razredite je sa kašikom-dve mleka.
4. korak: Serviranje
Skinite tiganj sa vatre i servirajte salatu u dekorativnoj zemljanoj posudi kao prilog uz pečenje ili drugo glavno jelo.
Ukoliko tražite još ideja za svoju slavsku trpezu, pogledajte recept za kuglice od sira.