Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

SALATA KOJA OSVAJA! Pečene paprike i sir u kombinaciji koja oplemenjuje SVAKU SLAVSKU TRPEZU

07.11.2025. 18:05 18:36
Piše:
Izvor:
Stvarukusa/Dnevnik
da
Foto: freepik, ilustracija

Pripremite domaćinsku salatu od pečenih paprika i sira i oplemenite svoju slavsku trpezu za Mitrovdan.

Slava je pravo vreme da obradujete svoje goste autentičnim domaćim jelima, a malo šta može da upotpuni trpezu kao salata od pečenih paprika i sira, pripremljena s puno ljubavi. Bogata ukusima koji savršeno oslikavaju duh tradicionalne Mitrovdanske trpeze, ovo jelo kombinuje bogatu kremastu teksturu sira sa toplinom i aromom paprika.

Priprema se brzo - za svega 35 minuta – a njen raskošan, pun ukus oduševiće svakog gosta. Savršeno se slaže uz pečenje, sarme ili bilo koje glavno jelo, pa s razlogom zauzima posebno mesto na svakom slavskom stolu.

Osnovne informacije

Kuhinja: Domaća

Tip jela: Slavsko jelo

Porcije/Količina: Za 10-12 osoba

Vreme pripreme: 15-20 minuta

Vreme kuvanja/pečenja: 20 minuta

Ukupno vreme pripreme: 35-40 minuta

Težina: Srednje lako

Sastojci:

           10 velikih pečenih i očišćenih paprika

           6 kašika maslaca

           3 čena belog luka (sitno iseckana), ili kašičica belog luka u prahu

           300 ml pavlake za kuvanje

           150 g trapista

           So po ukusu

Priprema:

1. korak: Priprema paprika

Kako biste sebi skratili vreme pripreme, najbolje je da koristite pečene paprike iz zamrzivača. Ako već nisu, očistite ih od semenki i kože, pa iseckajte na trake.

2. korak: Priprema umaka

U dubokom tiganju, otopite maslac na srednje jakoj vatri. Dodajte iseckani beli luk i propržite ga kratko, samo dok ne zamiriše (oko minut). Zatim dodajte pavlaku za kuvanje i so, pa sve dobro promešajte. Nastavite da kuvate na srednjoj vatri, povremeno mešajući, oko minut.

3. korak: Dodavanje sira i paprika

Dodajte rendani sir u pavlaku i mešajte. Kada se sir otopi, dodajte iseckane pečene paprike. Dobro promešajte sve sastojke, kuvajte još nekoliko minuta da se ukusi sjedine, i sve dovedite do vrenja.

Bonus savet:

Spremite ovu salatu veče pre slave.

Čuvajte je u frižideru.

Ako se previše zgusne, razredite je sa kašikom-dve mleka.

4. korak: Serviranje

Skinite tiganj sa vatre i servirajte salatu u dekorativnoj zemljanoj posudi kao prilog uz pečenje ili drugo glavno jelo.

Ukoliko tražite još ideja za svoju slavsku trpezu, pogledajte recept za kuglice od sira.

 

Stvarukusa

 

Izvor:
Stvarukusa/Dnevnik
Piše:
Pošaljite komentar