light rain
10°C
07.11.2025.
Нови Сад
eur
117.2176
usd
101.6191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

САЛАТА КОЈА ОСВАЈА! Печене паприке и сир у комбинацији која оплемењује СВАКУ СЛАВСКУ ТРПЕЗУ

07.11.2025. 18:05 18:36
Пише:
Извор:
Stvarukusa/Дневник
da
Фото: freepik, ilustracija

Припремите домаћинску салату од печених паприка и сира и оплемените своју славску трпезу за Митровдан.

Слава је право време да обрадујете своје госте аутентичним домаћим јелима, а мало шта може да употпуни трпезу као салата од печених паприка и сира, припремљена с пуно љубави. Богата укусима који савршено осликавају дух традиционалне Митровданске трпезе, ово јело комбинује богату кремасту текстуру сира са топлином и аромом паприка.

Припрема се брзо - за свега 35 минута – а њен раскошан, пун укус одушевиће сваког госта. Савршено се слаже уз печење, сарме или било које главно јело, па с разлогом заузима посебно место на сваком славском столу.

Основне информације

Кухиња: Домаћа

Тип јела: Славско јело

Порције/Количина: За 10-12 особа

Време припреме: 15-20 минута

Време кувања/печења: 20 минута

Укупно време припреме: 35-40 минута

Тежина: Средње лако

Састојци:

           10 великих печених и очишћених паприка

           6 кашика маслаца

           3 чена белог лука (ситно исецкана), или кашичица белог лука у праху

           300 мл павлаке за кување

           150 г траписта

           Со по укусу

Припрема:

1. корак: Припрема паприка

Како бисте себи скратили време припреме, најбоље је да користите печене паприке из замрзивача. Ако већ нису, очистите их од семенки и коже, па исецкајте на траке.

2. корак: Припрема умака

У дубоком тигању, отопите маслац на средње јакој ватри. Додајте исецкани бели лук и пропржите га кратко, само док не замирише (око минут). Затим додајте павлаку за кување и со, па све добро промешајте. Наставите да кувате на средњој ватри, повремено мешајући, око минут.

3. корак: Додавање сира и паприка

Додајте рендани сир у павлаку и мешајте. Када се сир отопи, додајте исецкане печене паприке. Добро промешајте све састојке, кувајте још неколико минута да се укуси сједине, и све доведите до врења.

Бонус савет:

Спремите ову салату вече пре славе.

Чувајте је у фрижидеру.

Ако се превише згусне, разредите је са кашиком-две млека.

4. корак: Сервирање

Скините тигањ са ватре и сервирајте салату у декоративној земљаној посуди као прилог уз печење или друго главно јело.

Уколико тражите још идеја за своју славску трпезу, погледајте рецепт за куглице од сира.

 

Stvarukusa

 

Извор:
Stvarukusa/Дневник
Пише:
Пошаљите коментар