Šefovi kuhinje koriste ovaj jednostavan trik za KARAMELIZOVANI LUK! Otkrijte kako i vi možete da ga napravite kod kuće
Karamelizovani luk nije samo ukusan, on je magičan. On menja teksturu, boju, aromu i dubinu svakog jela u koje se doda. Od običnog luka nastaje gusta, zlatna masa prepuna ukusa, koja oplemenjuje sve što dotakne od pice do supe.
Kada ga jednom napravite kod kuće i probate njegov pun, slatkast i kompleksan ukus, nikada više nećete želeti da kuvate bez njega. Iako priprema može potrajati skoro sat vremena, rezultat je toliko dobar i trajan da se isplati svaki minut proveden uz šporet.
Bezgranične mogućnosti upotrebe
Karamelizovani luk možete koristiti odmah, kao dodatak toplim jelima, u burgerima, na pici, u testenini, na tostu ili kao osnova za čorbe i gulaše.
Ako ga ne iskoristite odmah, može se čuvati do 7 dana u frižideru, ili do 3 meseca u zamrzivaču. Čuvajte ga u hermetički zatvorenoj posudi ili ga porcionirajte u kalupe za led, pa dodajte kockice u jelo po potrebi.
Vreme pripreme:
• 50 minuta
Sastojci:
• 4 velika luka
• 2 kašike neslanog putera, maslinovog ulja ili mešavina oba
• ¼ šolje belog ili crvenog vina, biljne ili pileće čorbe, balzamiko sirće ili voda
• ½ kašičice soli
• 1/8 kašičice sode bikarbone
• 1 kašika vode
Priprema:
1. Najpre uklonite krajeve i koren svake glavice. Zatim ih prepolovite po dužini i pažljivo oljuštite. Svaku polovinu isecite na tanke polumesečaste trakice. Trudite se da sečete što ujednačenije, jer će to doprineti ravnomernom karamelizovanju.
2. U dublji tiganj, idealno od livenog gvožđa ili nerđajućeg čelika, stavite masnoću po izboru i zagrejte je na umerenoj temperaturi dok se lepo ne otopi i ne zagreje.
3. Ubacite sav sečeni luk u tiganj i odmah promešajte kako bi se ravnomerno obložio masnoćom. Ovo je početak procesa koji će polako, ali sigurno, razviti pun ukus i boju.
4. Luk se kuva na srednje niskoj temperaturi. U početku ćete primetiti da pušta dosta tečnosti. Nemojte ga poklapati, važno je da višak vode ispari kako bi se šećeri u luku počeli karamelizovati.
5. Na svakih pet do deset minuta lagano promešajte luk drvenom špatulom i sastružite sve što se lepi za dno tiganja – upravo ti slojevi sadrže najintenzivniji ukus. Ne dozvolite da luk izgori, ali ni da ostane bez mešanja duže vreme.
6. Kada dobijete bogat, skoro džemast izgled, znajte da ste na pravom putu.Pred kraj, možete dodati malu količinu vina, bujona, sirćeta ili vode. Time ćete otopiti sve ukusne naslage sa dna tiganja. Promešajte i pustite da kratko provri kako bi se svi ukusi sjedinili.
Karamelizujte luk kao profesionalac: Uz trikove koje koriste i šefovi kuhinje dobićete odličan dodatak jelima
7. Dodajte rastvorenu sodu bikarbonu to može ubrzati omekšavanje luka i dati još ujednačeniju teksturu.
8. Kada se luk prohladi, prebacite ga u čistu posudu sa poklopcem.