Slave su počele! NAPRAVITE POGAČU koja će osvojiti sve na vašoj trpezi PO STAROM RECEPTU
Saznajte kako da pripremite svečanu slavsku pogaču za Mitrovdan, po proverenom receptu zbog kojeg će postati kruna vaše trpeze.
Srce svake slavske sofre je slavska pogača, odnosno kolač, simbol zajedništva i blagoslova. Za Mitrovdan ona se priprema sa posebnom pažnjom i ljubavlju, jer se veruje da onaj koji je mesi u nju unosi blagost i mir za celu porodicu.
Iako je pripremljena od najosnovnijih sastojaka, ovu pogaču krasi meko i vazdušasto testo i čvrsta kora koja zahvaljujući premazu od jaja i maslaca dobija prelepu boju i sjaj. Uz ukrase od brašna i vode ili pletenice od samog testa, ovo pecivo dobija veličanstven izgled zbog kojeg ga bez ustručavanja možete nazvati krunom svoje slavske trpeze.
Osnovne informacije
Kuhinja: domaća
Tip jela: slavski recept
Porcije/Količina: jedna pogača za oko 10-12 osoba
Vreme pripreme: sat i 20 minuta
Vreme pečenja: 40 minuta
Ukupno vreme pripreme: Dva sata
Težina: lako
Sastojci:
• 1 kg. mekog brašna (tip 400)
• 500 ml. mlake vode
• 40 gr. svežeg kvasca
• 1 i po kašičica šećera
• 2 kašičice soli
• 50 ml. ulja
• 125 gr. maslaca
• 1 jaje za premazivanje po potrebi
Priprema:
1. korak: Mešenje testa
U pola litre mlade vode razmutite kašičicu i po šećera, pa dodajte izmrvljenu kocku svežeg kvasca i ostavite da "radi" pet minuta. Nakon što je kvasac zapenio, dodajte so, brašno i ulje, pa zamesite testo. Ostavite da odmara sat vremena.
2. korak: Oblikovanje pogače
Nakon što je testo naraslo, podelite ga na sedam jednakih loptica. Jednu lopticu razvucite tako da prekrije dno šerpe ili kalupa, pa preko ređajte pet loptica u obliku cveta. Sedmi i poslednji komad testa podelite na četiri manje loptice koje ćete ubaciti između većih.
3. korak: Premazivanje
Dok se rerna zagreva, pogaču premažite jajetom i kockicama polovine maslaca.
4. korak: Pečenje
Pogaču ubacite u zagrejanu rernu i pecite oko 40 minuta na 180 stepeni.
5. Korak: Ukrašavanje
Odmah nakon vađenja iz rerne, uz pomoć mešavine od vode i brašna zalepite slavske ukrase, vratite pogaču na 2 minuta u rernu. Nakon toga je ponovo izvadite i premažite je sa ostatkom maslaca kako bi pogača dobila još bolji ukus.