Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

SRBI MASOVNO GREŠE KADA PRAVE GRČKU SALATU? A Grci bi se uhvatili za glavu!

29.07.2025. 17:56 20:16
Piše:
Izvor:
Pink.rs
салата
Foto: Ilustracija pixabay

Prva i osnovna stvar – povrće se ne secka sitno! Zaboravite na kockice kao za rusku salatu.

U pravoj grčkoj salati, koja se zove „horiatiki“ (seoska salata), sve je krupno, sočno i rustično. Paradajz se seče na velike kriške, krastavac na deblje kolutove (i često se ne ljušti), a paprika na krupne trake. Poenta je da osetite svaki sastojak, a ne da dobijete neku kašastu mešavinu.

A gde je zelena salata? Nigde!

A sad ono što će mnoge šokirati. Gde je zelena salata? Odgovor je: nigde. Jednostavno je nema. U originalni recept za „horiatiki“ salatu ne ide zelena salata. To je dodatak koji se pojavio u restoranima van Grčke, verovatno da bi porcija izgledala veće i bogatije. Ako želite autentičan ukus, preskočite je.

Feta sir – zvezda večeri

Ovo je možda i najvažnije pravilo. Feta sir se ne mrvi i ne meša sa povrćem. Nikada. On se stavlja na vrh, kao kruna. Jedan veliki komad sira, koji se tek na stolu, pred jelo, lomi viljuškom i meša sa ostalim sastojcima. Taj komad fete koji upija sok od paradajza i maslinovog ulja je suština cele priče. Sve ostalo je samo bleda kopija.

Preliv? Jednostavnije ne može od ovoga

A preliv? Zaboravite na sirće, zaboravite na limunov sok. To je skrnavljenje! Pravi Grci koriste samo dve stvari: kvalitetno devičansko maslinovo ulje i sušeni origano. To je sve. Kiselost salati daje sočni paradajz, i to je sasvim dovoljno.

Dakle, da ponovimo recept za pravu, autentičnu grčku salatu:

– krupno isečen paradajz
– deblji kolutovi krastavca
– crveni luk isečen na rebarca
– krupno sečena sveža paprika
– nekoliko kvalitetnih crnih maslina (po mogućstvu Kalamata)
– veliki komad feta sira na vrhu
– maslinovo ulje i origano

I to je to. Nema velike filozofije, zar ne? Sledeći put kad je pravite, setite se ovoga. Nećete se pokajati. Garantujemo da ćete osetiti razliku i zapitati se zašto ste je ikada pravili drugačije.

Pink.rs

Izvor:
Pink.rs
Piše:
Pošaljite komentar
Recept dana: Grčka salata

Recept dana: Grčka salata

22.06.2017. 10:24 10:27