light rain
17°C
30.07.2025.
Нови Сад
eur
117.1851
usd
101.1175
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

СРБИ МАСОВНО ГРЕШЕ КАДА ПРАВЕ ГРЧКУ САЛАТУ? А Грци би се ухватили за главу!

29.07.2025. 17:56 20:16
Пише:
Извор:
Пинк.рс
салата
Фото: Ilustracija pixabay

Прва и основна ствар – поврће се не сецка ситно! Заборавите на коцкице као за руску салату.

У правој грчкој салати, која се зове „хориатики“ (сеоска салата), све је крупно, сочно и рустично. Парадајз се сече на велике кришке, краставац на дебље колутове (и често се не љушти), а паприка на крупне траке. Поента је да осетите сваки састојак, а не да добијете неку кашасту мешавину.

А где је зелена салата? Нигде!

А сад оно што ће многе шокирати. Где је зелена салата? Одговор је: нигде. Једноставно је нема. У оригинални рецепт за „хориатики“ салату не иде зелена салата. То је додатак који се појавио у ресторанима ван Грчке, вероватно да би порција изгледала веће и богатије. Ако желите аутентичан укус, прескочите је.

Фета сир – звезда вечери

Ово је можда и најважније правило. Фета сир се не мрви и не меша са поврћем. Никада. Он се ставља на врх, као круна. Један велики комад сира, који се тек на столу, пред јело, ломи виљушком и меша са осталим састојцима. Тај комад фете који упија сок од парадајза и маслиновог уља је суштина целе приче. Све остало је само бледа копија.

Прелив? Једноставније не може од овога

А прелив? Заборавите на сирће, заборавите на лимунов сок. То је скрнављење! Прави Грци користе само две ствари: квалитетно девичанско маслиново уље и сушени оригано. То је све. Киселост салати даје сочни парадајз, и то је сасвим довољно.

Дакле, да поновимо рецепт за праву, аутентичну грчку салату:

– крупно исечен парадајз
– дебљи колутови краставца
– црвени лук исечен на ребарца
– крупно сечена свежа паприка
– неколико квалитетних црних маслина (по могућству Каламата)
– велики комад фета сира на врху
– маслиново уље и оригано

И то је то. Нема велике филозофије, зар не? Следећи пут кад је правите, сетите се овога. Нећете се покајати. Гарантујемо да ћете осетити разлику и запитати се зашто сте је икада правили другачије.

Pink.rs

Извор:
Пинк.рс
Пише:
Пошаљите коментар
Рецепт дана: Грчка салата

Рецепт дана: Грчка салата

22.06.2017. 10:24 10:27