СРБИ МАСОВНО ГРЕШЕ КАДА ПРАВЕ ГРЧКУ САЛАТУ? А Грци би се ухватили за главу!
Прва и основна ствар – поврће се не сецка ситно! Заборавите на коцкице као за руску салату.
У правој грчкој салати, која се зове „хориатики“ (сеоска салата), све је крупно, сочно и рустично. Парадајз се сече на велике кришке, краставац на дебље колутове (и често се не љушти), а паприка на крупне траке. Поента је да осетите сваки састојак, а не да добијете неку кашасту мешавину.
А где је зелена салата? Нигде!
А сад оно што ће многе шокирати. Где је зелена салата? Одговор је: нигде. Једноставно је нема. У оригинални рецепт за „хориатики“ салату не иде зелена салата. То је додатак који се појавио у ресторанима ван Грчке, вероватно да би порција изгледала веће и богатије. Ако желите аутентичан укус, прескочите је.
Фета сир – звезда вечери
Ово је можда и најважније правило. Фета сир се не мрви и не меша са поврћем. Никада. Он се ставља на врх, као круна. Један велики комад сира, који се тек на столу, пред јело, ломи виљушком и меша са осталим састојцима. Тај комад фете који упија сок од парадајза и маслиновог уља је суштина целе приче. Све остало је само бледа копија.
Прелив? Једноставније не може од овога
А прелив? Заборавите на сирће, заборавите на лимунов сок. То је скрнављење! Прави Грци користе само две ствари: квалитетно девичанско маслиново уље и сушени оригано. То је све. Киселост салати даје сочни парадајз, и то је сасвим довољно.
Дакле, да поновимо рецепт за праву, аутентичну грчку салату:
– крупно исечен парадајз
– дебљи колутови краставца
– црвени лук исечен на ребарца
– крупно сечена свежа паприка
– неколико квалитетних црних маслина (по могућству Каламата)
– велики комад фета сира на врху
– маслиново уље и оригано
И то је то. Нема велике филозофије, зар не? Следећи пут кад је правите, сетите се овога. Нећете се покајати. Гарантујемо да ћете осетити разлику и запитати се зашто сте је икада правили другачије.
Pink.rs