SRPSKI DORUČAK "SA SVIME" VIŠE NIJE BROJ 1 Turci „oteli“ titulu KOMPLET LEPINJI Među 100 najboljih se našla još DVA NAŠA JELA
Svetski poznati gastronomski vodič TejstAtlas objavio je listu 100 najboljih doručaka na svetu, a jedna od najpoznatijih srpskih poslastica, komplet lepinja, ove godine zauzela je drugo mesto, izgubivši tako titulu najboljeg doručka na svetu koju je ponela 2023. godine.
Pored komplet lepinje, na listi najboljih doručaka se našlo još nekoliko domaćih specijaliteta. Burek sa sirom zauzeo je na 31. mesto, dok je gibanica završila na 99. poziciji.
Najveći uspeh kada je region u pitanju postigla je Bosna i Hercegovina, koja se na listi našla čak pet puta, i to sa: kljukušom, burekom, sirnicom, zeljanicom i krompirušom.
Tradicionalno jelo iz Užica i Zlatiborskog kraja, komplet lepinja je hleb punjen kajmakom i jajetom, koji se zatim preliva toplim mesnim prelivom poznatim kao pretop i kratko zapeče. Bogat i kaloričan, ovaj doručak je postao gastronomski simbol zapadne Srbije.
Zanimljivo je da naziv „komplet“ u ovom slučaju znači upravo to - „sa svime“. Prvi put se pojavio pre Drugog svetskog rata, a recept je danas zvanično zaštićen, između ostalog zahvaljujući pekaru Draganu Laziću, vlasniku pekare „Kod Šuljage“ u Užicu.
Ko je pobedio?
Prema najnovijoj listi TejstAtlasa, najbolji doručak na svetu ove godine dolazi iz Turske. U pitanju je kahvaltı, bogata turska trpeza koja uključuje razne sireve, masline, sveže povrće, hlebove, jaja, borek, pa čak i slatkiše poput baklave, a sve uz nezaobilazni turski čaj.
Treće mesto zauzela je kompletna libijska trpeza sa doručkom koji uključuje sfinz, prženo pecivo koje se često služi sa medom ili jajetom, piše Žena Blic.