Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

STARI HLEB NE BACAJTE – PRETVORITE GA U ČOKOLADNI SAN! Ovaj recept deca obožavaju, a služi se uz.... SLADOLED!

10.07.2025. 19:15 19:29
Piše:
Izvor:
superžena
да
Foto: freepik, ilustracija

Donosimo vam jednu starinsku, porodičnu poslasticu koja se prenosi s generacije na generaciju, pa svaka ima svoje male tajne.

Sočan čokoladni kolač sa aromom amareta, suvim grožđem i topljenom čokoladom – a sve počinje sa... bajatim hlebom! Još ako ga poslužite uz kuglu sladoleda od vanile? Prava fantazija!

Sastojci:

               700 ml mleka

               400 g bajatog hleba

               100 g kakaoa

               100 g suvog grožđa

               100 g biskvita amareti (ili mlevenih bademastih keksića)

               100 g šećera

               80 g crne seckane čokolade

               70 g badema

               2 jaja

               liker od amareta

               puter i šećer za kalup

               prstohvat soli 

Priprema:

Suvo grožđe potopite na 15 minuta u malo likera od amareta.

Hleb iskidajte na komade i prelijte ga mlekom. Ostavite da odstoji 20 minuta, povremeno promešajte da upije mleko ravnomerno.

Kada hleb omekša, izmrvite ga rukama, lagano ga iscedite ako je previše mokar.

Dodajte izmrvljen amareti keks, kakao, šećer, umućena jaja sa prstohvatom soli, oceđeno suvo grožđe, bademe i komadiće čokolade.

Smesu sipajte u prethodno puterom podmazan i šećerom posut kalup.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 45 minuta. Ako površina počne da tamni previše, pokrijte folijom.

Kada je kolač pečen, ostavite ga da se malo ohladi – ali najbolji je dok je još topao, poslužen uz kuglu sladoleda od vanile.

Saveti za serviranje:

Za dodatni efekat, pospite kolač prah šećerom, dodajte listiće badema ili kapljicu likera pored sladoleda. Svaki zalogaj će vas vratiti u detinjstvo i podsetiti koliko su jednostavni recepti – oni najukusniji.

Prijatno i… ne bacajte hleb, pretvorite ga u čokoladnu čaroliju!

Izvor:
superžena
Piše:
Pošaljite komentar