СТАРИ ХЛЕБ НЕ БАЦАЈТЕ – ПРЕТВОРИТЕ ГА У ЧОКОЛАДНИ САН! Овај рецепт деца обожавају, а служи се уз.... СЛАДОЛЕД!
Доносимо вам једну старинску, породичну посластицу која се преноси с генерације на генерацију, па свака има своје мале тајне.
Сочан чоколадни колач са аромом амарета, сувим грожђем и топљеном чоколадом – а све почиње са... бајатим хлебом! Још ако га послужите уз куглу сладоледа од ваниле? Права фантазија!
Састојци:
• 700 мл млека
• 400 г бајатог хлеба
• 100 г какаоа
• 100 г сувог грожђа
• 100 г бисквита амарети (или млевених бадемастих кексића)
• 100 г шећера
• 80 г црне сецкане чоколаде
• 70 г бадема
• 2 јаја
• ликер од амарета
• путер и шећер за калуп
• прстохват соли
Припрема:
Суво грожђе потопите на 15 минута у мало ликера од амарета.
Хлеб искидајте на комаде и прелијте га млеком. Оставите да одстоји 20 минута, повремено промешајте да упије млеко равномерно.
Када хлеб омекша, измрвите га рукама, лагано га исцедите ако је превише мокар.
Додајте измрвљен амарети кекс, какао, шећер, умућена јаја са прстохватом соли, оцеђено суво грожђе, бадеме и комадиће чоколаде.
Смесу сипајте у претходно путером подмазан и шећером посут калуп.
Пеците у претходно загрејаној рерни на 180°Ц око 45 минута. Ако површина почне да тамни превише, покријте фолијом.
Када је колач печен, оставите га да се мало охлади – али најбољи је док је још топао, послужен уз куглу сладоледа од ваниле.
Савети за сервирање:
За додатни ефекат, поспите колач прах шећером, додајте листиће бадема или капљицу ликера поред сладоледа. Сваки залогај ће вас вратити у детињство и подсетити колико су једноставни рецепти – они најукуснији.
Пријатно и… не бацајте хлеб, претворите га у чоколадну чаролију!