Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Tajna je u rakiji OVO NISU OBIČNE TUFAHIJE Napravite i uživajte u novom ukusu

19.09.2025. 21:33 21:45
Piše:
Izvor:
Lepote Srbije/Alo.rs
туфахије
Foto: printscreen Youtube/TV Forum

Svi znaju za tufahije iz Bosne, ali u pojedinim delovima zapadne Srbije i Šumadije pripremale su se drugačije tufahije.

Jednostavnije su i siromašnije, ali pod‌jednako ukusne.

Sastojci:

6 kiselih jabuka

200 g oraha (sitno mlevenih)

2 kašike meda

1 kašičica cimeta

50 g suvog grožđa

malo rakije ili ruma (opciono)

Priprema:

Sastojci:

6 kiselih jabuka

200 g oraha (sitno mlevenih)

2 kašike meda

1 kašičica cimeta

50 g suvog grožđa

malo rakije ili ruma (opciono)

Priprema:

Jabuke oljuštiti i izdubiti sredinu.

Orahe pomešati sa medom, suvim grožđem, cimetom i kašičicom rakije.

Tom smesom napuniti jabuke i poređati ih u pleh.

Sipati malo vode u pleh i peći na 180°C oko 30 minuta, dok jabuke ne omekšaju.

Poslužiti mlake, sa kašikom kisele pavlake ili domaćeg kajmaka (što je specifično za ovaj kraj!).

Zašto je poseban?

Ovo nije desert u klasičnom smislu, već zimska užina naših starih. U Šumadiji se verovalo da jabuka pečena s orasima „jača krv“ i greje organizam, pa se često spremala za decu i starije. Dodavanje malo kajmaka preko tople jabuke bilo je pravo jelo „za dušu“.

Izvor:
Lepote Srbije/Alo.rs
Piše:
Pošaljite komentar
JABUKE SU BOŽJE VOĆE, TVRDI GASTROENTEROLOG Za pitu najbolja kožara, za mršavljenje greni smit
jabuke

JABUKE SU BOŽJE VOĆE, TVRDI GASTROENTEROLOG Za pitu najbolja kožara, za mršavljenje greni smit

22.04.2025. 13:56 14:02