Tajna je u rakiji OVO NISU OBIČNE TUFAHIJE Napravite i uživajte u novom ukusu
Svi znaju za tufahije iz Bosne, ali u pojedinim delovima zapadne Srbije i Šumadije pripremale su se drugačije tufahije.
Jednostavnije su i siromašnije, ali podjednako ukusne.
Sastojci:
6 kiselih jabuka
200 g oraha (sitno mlevenih)
2 kašike meda
1 kašičica cimeta
50 g suvog grožđa
malo rakije ili ruma (opciono)
Priprema:
Sastojci:
6 kiselih jabuka
200 g oraha (sitno mlevenih)
2 kašike meda
1 kašičica cimeta
50 g suvog grožđa
malo rakije ili ruma (opciono)
Priprema:
Jabuke oljuštiti i izdubiti sredinu.
Orahe pomešati sa medom, suvim grožđem, cimetom i kašičicom rakije.
Tom smesom napuniti jabuke i poređati ih u pleh.
Sipati malo vode u pleh i peći na 180°C oko 30 minuta, dok jabuke ne omekšaju.
Poslužiti mlake, sa kašikom kisele pavlake ili domaćeg kajmaka (što je specifično za ovaj kraj!).
Zašto je poseban?
Ovo nije desert u klasičnom smislu, već zimska užina naših starih. U Šumadiji se verovalo da jabuka pečena s orasima „jača krv“ i greje organizam, pa se često spremala za decu i starije. Dodavanje malo kajmaka preko tople jabuke bilo je pravo jelo „za dušu“.