clear sky
19°C
19.09.2025.
Нови Сад
eur
117.1788
usd
99.5149
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Тајна је у ракији ОВО НИСУ ОБИЧНЕ ТУФАХИЈЕ Направите и уживајте у новом укусу

19.09.2025. 21:33 21:45
Пише:
Извор:
Лепоте Србије/Ало.рс
туфахије
Фото: printscreen Youtube/TV Forum

Сви знају за туфахије из Босне, али у појединим деловима западне Србије и Шумадије припремале су се другачије туфахије.

Једноставније су и сиромашније, али под‌једнако укусне.

Састојци:

6 киселих јабука

200 г ораха (ситно млевених)

2 кашике меда

1 кашичица цимета

50 г сувог грожђа

мало ракије или рума (опционо)

Припрема:

Састојци:

6 киселих јабука

200 г ораха (ситно млевених)

2 кашике меда

1 кашичица цимета

50 г сувог грожђа

мало ракије или рума (опционо)

Припрема:

Јабуке ољуштити и издубити средину.

Орахе помешати са медом, сувим грожђем, циметом и кашичицом ракије.

Том смесом напунити јабуке и поређати их у плех.

Сипати мало воде у плех и пећи на 180°Ц око 30 минута, док јабуке не омекшају.

Послужити млаке, са кашиком киселе павлаке или домаћег кајмака (што је специфично за овај крај!).

Зашто је посебан?

Ово није десерт у класичном смислу, већ зимска ужина наших старих. У Шумадији се веровало да јабука печена с орасима „јача крв“ и греје организам, па се често спремала за децу и старије. Додавање мало кајмака преко топле јабуке било је право јело „за душу“.

Извор:
Лепоте Србије/Ало.рс
Пише:
Пошаљите коментар
ЈАБУКЕ СУ БОЖЈЕ ВОЋЕ, ТВРДИ ГАСТРОЕНТЕРОЛОГ За питу најбоља кожара, за мршављење грени смит
jabuke

ЈАБУКЕ СУ БОЖЈЕ ВОЋЕ, ТВРДИ ГАСТРОЕНТЕРОЛОГ За питу најбоља кожара, за мршављење грени смит

22.04.2025. 13:56 14:02