Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

TRI NAPITKA KOJA ĆE VAS GREJU OVE JESENI! Mača late sa bundevom, čokoladna ili zeleno-roze SAVRŠENI UKUSI za hladne dane

06.10.2025. 18:43 18:55
Piše:
Izvor:
24 sedam
da
Foto: freepik, ilustracija

Dolazak jeseni uvek sa sobom nosi promene u ritmu života – dani postaju kraći, vazduh hladniji, a naše navike okreću se ka ritualima koji pružaju osećaj topline i sigurnosti.

Upravo tada posežemo za napicima koji greju iznutra, a pritom donose i dašak luksuza i hedonizma u svakodnevicu. Mača se savršeno uklapa u ovu atmosferu: njen smaragdno zeleni prah krije obilje antioksidanata, daje postojanu i smirenu energiju, a istovremeno unosi zen trenutak u ubrzanu svakodnevicu.

Zahvaljujući svojoj svestranosti, mača se može kombinovati sa najrazličitijim sastojcima: od klasičnog mleka i meda, preko bundeve i začina, pa sve do kakaoa, roze superfood prahova i vanile. U jesenjem periodu, najtraženiji su topli, kremasti napici obogaćeni začinima poput cimeta, karanfilića i muskatnog oraščića, koji donose osećaj udobnosti i domaće atmosfere.

 

Mača late sa bundevom i začinima

Sastojci:

1 kašičica mača praha

150 ml toplog mleka (biljno ili kravlje)

2 kašike pirea od bundeve

½ kašičice začina za pitu od bundeve (ili mešavina cimeta, đumbira i muskatnog oraščića)

1 kašičica meda ili sirupa od javora

да
Foto: freepik, ilustracija

Priprema:

U šolji pomešajte pire od bundeve, začine i zaslađivač. Posebno umutite maču u malo tople vode dok ne postane penasta.

Dodajte mleko i sjedinite sve sastojke u šolji. Na vrh pospite prstohvat cimeta. Rezultat je kremasti, topli napitak koji spaja bundevu i začine sa zelenom svežinom mače.

 

Čokoladna mača

Sastojci:

да
Foto: freepik, ilustracija

           1 kašičica mača praha

           150 ml mleka

           1 kašika kakao praha

           1 kockica crne čokolade (70% kakao)

           1 kašičica meda ili kokosovog šećera

Priprema:

Ugrejte mleko sa čokoladom i kakaom dok se sve ne otopi u kremastu toplu čokoladu. U drugoj posudi umutite maču sa malo tople vode.

Sjedinite dve smese i dobićete bogat napitak koji kombinuje intenzitet tamne čokolade sa suptilnom herbalnom notom mače. Savršen izbor za hladne jesenje večeri.

 

Zeleno-roze mača

Sastojci:

да
Foto: freepik, ilustracija

           1 kašičica mača praha

           1 kašičica praha od cvekle ili pitaje (za roze sloj)

           200 ml mleka (biljno ili kravlje)

           ½ kašičice cimeta

           prstohvat muskatnog oraščića

           1 kašičica sirupa od javora ili meda

Priprema:

Za pripremu zeleno-roze mača latte-a najpre umutite jednu kašičicu mača praha u malo tople vode dok ne postane penast, pa ga pomešajte sa zagrejanim mlekom, prstohvatom muskatnog oraščića i malo sirupa od javora i sipajte kao zeleni sloj u providnu čašu.

U drugom delu mleka razmutite prah od cvekle ili pitaje sa cimetom i preostalim zaslađivačem, dobro sjedinite dok ne postane kremasto roze i pažljivo sipajte preko zelenog sloja uz pomoć kašike kako bi se boje razdvojile, a za kraj ukrasite prstohvatom cimeta.

 

Izvor:
24 sedam
Piše:
Pošaljite komentar