TRI NAPITKA KOJA ĆE VAS GREJU OVE JESENI! Mača late sa bundevom, čokoladna ili zeleno-roze SAVRŠENI UKUSI za hladne dane
Dolazak jeseni uvek sa sobom nosi promene u ritmu života – dani postaju kraći, vazduh hladniji, a naše navike okreću se ka ritualima koji pružaju osećaj topline i sigurnosti.
Upravo tada posežemo za napicima koji greju iznutra, a pritom donose i dašak luksuza i hedonizma u svakodnevicu. Mača se savršeno uklapa u ovu atmosferu: njen smaragdno zeleni prah krije obilje antioksidanata, daje postojanu i smirenu energiju, a istovremeno unosi zen trenutak u ubrzanu svakodnevicu.
Zahvaljujući svojoj svestranosti, mača se može kombinovati sa najrazličitijim sastojcima: od klasičnog mleka i meda, preko bundeve i začina, pa sve do kakaoa, roze superfood prahova i vanile. U jesenjem periodu, najtraženiji su topli, kremasti napici obogaćeni začinima poput cimeta, karanfilića i muskatnog oraščića, koji donose osećaj udobnosti i domaće atmosfere.
Mača late sa bundevom i začinima
Sastojci:
1 kašičica mača praha
150 ml toplog mleka (biljno ili kravlje)
2 kašike pirea od bundeve
½ kašičice začina za pitu od bundeve (ili mešavina cimeta, đumbira i muskatnog oraščića)
1 kašičica meda ili sirupa od javora
Priprema:
U šolji pomešajte pire od bundeve, začine i zaslađivač. Posebno umutite maču u malo tople vode dok ne postane penasta.
Dodajte mleko i sjedinite sve sastojke u šolji. Na vrh pospite prstohvat cimeta. Rezultat je kremasti, topli napitak koji spaja bundevu i začine sa zelenom svežinom mače.
Čokoladna mača
Sastojci:
• 1 kašičica mača praha
• 150 ml mleka
• 1 kašika kakao praha
• 1 kockica crne čokolade (70% kakao)
• 1 kašičica meda ili kokosovog šećera
Priprema:
Ugrejte mleko sa čokoladom i kakaom dok se sve ne otopi u kremastu toplu čokoladu. U drugoj posudi umutite maču sa malo tople vode.
Sjedinite dve smese i dobićete bogat napitak koji kombinuje intenzitet tamne čokolade sa suptilnom herbalnom notom mače. Savršen izbor za hladne jesenje večeri.
Zeleno-roze mača
Sastojci:
• 1 kašičica mača praha
• 1 kašičica praha od cvekle ili pitaje (za roze sloj)
• 200 ml mleka (biljno ili kravlje)
• ½ kašičice cimeta
• prstohvat muskatnog oraščića
• 1 kašičica sirupa od javora ili meda
Priprema:
Za pripremu zeleno-roze mača latte-a najpre umutite jednu kašičicu mača praha u malo tople vode dok ne postane penast, pa ga pomešajte sa zagrejanim mlekom, prstohvatom muskatnog oraščića i malo sirupa od javora i sipajte kao zeleni sloj u providnu čašu.
U drugom delu mleka razmutite prah od cvekle ili pitaje sa cimetom i preostalim zaslađivačem, dobro sjedinite dok ne postane kremasto roze i pažljivo sipajte preko zelenog sloja uz pomoć kašike kako bi se boje razdvojile, a za kraj ukrasite prstohvatom cimeta.