Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

TULUMBE KOJE NE ČEKAJU DA SE OHLADE! Recept koji je nekada mirisao iz bakine kuhinje, a danas iz vaše PUCAJU OD SLASTI

23.07.2025. 16:08 16:17
Piše:
Izvor:
24 sedam/Dnevnik
da
Foto: youtube prinstcrin/ Easy Turkish Recipes

Nema tog kupovnog slatkiša koji može da zameni ukus pravih domaćih tulumbi iz detinjstva – onih koje je s ljubavlju pravila baka Vera, za slave, nedeljne ručkove i sve one tihe, porodične trenutke koji su ostali zauvek urezani u sećanje.

Mekane, sočne, natopljene do poslednje pore šećernim sirupom, tulumbe su bile simbol posebnog dana – a unuci nisu mogli da dočekaju da se ohlade. Jeli su ih nestrpljivo, prstima, dok se sirup slivao niz dlanove, a kuća mirisala na radost.

Poseban šarm im je davao rukom pisan recept na požutelom papiru, isprskan tačkicama sirupa i brašna, iz bakine sveske koju je čuvala kao porodično blago. Danas vam donosimo upravo taj dragulj iz prošlost.

Vreme pripreme:

           90 minuta

Sastojci:

Za testo:

           250 ml vode

           250 ml mleka

           1 šolja ulja (za kafu)

           300 g brašna

           1 prašak za pecivo

           4 cela jajeta

           Ulje za prženje

Za preliv (sirup):

           500 ml vode

           500 g šećera

Priprema:

1. U šerpi sjediniti vodu, mleko i ulje, pa staviti na šporet da provri. Kada proključa, skloniti sa vatre i dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo. Mešati brzo dok se smesa ne sjedini i ne postane gusta i glatka.

2. Ostaviti smesu da se ohladi. Kada je mlaka, dodavati jedno po jedno jaje, dobro mešajući nakon svakog, dok se ne dobije glatko i gusto testo.

3. Testo prebaciti u špric za tulumbe ili poslastičarsku kesu sa zvezdastim nastavkom. U dublju šerpu sipati više ulja i zagrejati. Tulumbe istiskivati direktno u vruće ulje, seći makazama ili nožem. Pržiti na srednjoj temperaturi dok ne postanu zlatno-smeđe i hrskave.

4. U međuvremenu, pripremiti sirup: vodu i šećer prokuvati dok se ne dobije srednje gust preliv. Nema potrebe da se sirup potpuno ohladi – preliva se topao sirup preko vrućih tulumbi, ili obrnuto, važno je da je jedan od sastojaka vreo a drugi mlak, kako bi se lepo natopile.

24.sedam

Izvor:
24 sedam/Dnevnik
Piše:
Pošaljite komentar