scattered clouds
34°C
25.07.2025.
Нови Сад
eur
117.1771
usd
99.4966
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ТУЛУМБЕ КОЈЕ НЕ ЧЕКАЈУ ДА СЕ ОХЛАДЕ! Рецепт који је некада мирисао из бакине кухиње, а данас из ваше ПУЦАЈУ ОД СЛАСТИ

23.07.2025. 16:08 16:17
Пише:
Извор:
24 sedam/Дневник
da
Фото: youtube prinstcrin/ Easy Turkish Recipes

Нема тог куповног слаткиша који може да замени укус правих домаћих тулумби из детињства – оних које је с љубављу правила бака Вера, за славе, недељне ручкове и све оне тихе, породичне тренутке који су остали заувек урезани у сећање.

Мекане, сочне, натопљене до последње поре шећерним сирупом, тулумбе су биле симбол посебног дана – а унуци нису могли да дочекају да се охладе. Јели су их нестрпљиво, прстима, док се сируп сливао низ дланове, а кућа мирисала на радост.

Посебан шарм им је давао руком писан рецепт на пожутелом папиру, испрскан тачкицама сирупа и брашна, из бакине свеске коју је чувала као породично благо. Данас вам доносимо управо тај драгуљ из прошлост.

Време припреме:

           90 минута

Састојци:

За тесто:

           250 мл воде

           250 мл млека

           1 шоља уља (за кафу)

           300 г брашна

           1 прашак за пециво

           4 цела јајета

           Уље за пржење

За прелив (сируп):

           500 мл воде

           500 г шећера

Припрема:

1. У шерпи сјединити воду, млеко и уље, па ставити на шпорет да проври. Када прокључа, склонити са ватре и додати брашно помешано са прашком за пециво. Мешати брзо док се смеса не сједини и не постане густа и глатка.

2. Оставити смесу да се охлади. Када је млака, додавати једно по једно јаје, добро мешајући након сваког, док се не добије глатко и густо тесто.

3. Тесто пребацити у шприц за тулумбе или посластичарску кесу са звездастим наставком. У дубљу шерпу сипати више уља и загрејати. Тулумбе истискивати директно у вруће уље, сећи маказама или ножем. Пржити на средњој температури док не постану златно-смеђе и хрскаве.

4. У међувремену, припремити сируп: воду и шећер прокувати док се не добије средње густ прелив. Нема потребе да се сируп потпуно охлади – прелива се топао сируп преко врућих тулумби, или обрнуто, важно је да је један од састојака врео а други млак, како би се лепо натопиле.

24.sedam

Извор:
24 sedam/Дневник
Пише:
Пошаљите коментар