UVEČE ZAMESITE UJUTRU PECITE Savršen domaći hleb koji uspeva i početnicima u kuhinji
Zamislite da se probudite uz miris sveže pečenog hleba, mekanog unutra i hrskavog spolja.
Ne morate dugo da ga mesite, niti da čekate satima – samo jednostavan recept koji uveče pripremite, a ujutru stavite u rernu i hleb je spreman. Savršeno za one koji vole ukusan hleb, ali nemaju mnogo vremena.
Sastojci:
500 g belog brašna
300 ml hladne vode
5 g soli
7 g suvog kvasca
1 kašika ulja (maslinovo ili obično) – po želji
Način pripreme:
U velikoj činiji pomešajte brašno, kvasac i so.
Dodajte vodu i ulje, pa promešajte drvenom kašikom ili rukama dok ne dobijete lepo, malo lepljivo testo.
Pokrijte činiju folijom ili krpom i ostavite u frižideru preko noći (8–12 sati).
Ujutru zagrejte rernu na 220°C.
Premestite testo na papir za pečenje, napravite nekoliko rezova na vrhu i stavite u rernu.
Pecite25-30 minuta, dok hleb ne dobije zlatnu koricu. Možete ga prvih 10, 15 minuta prekriti folijom da ne bi prebrzo dobio tamnu koricu.
Izvadite hleb i ostavite da se malo ohladi pre sečenja.
Za još bolji ukus možete dodati semenke: susam, bundevu ili suncokret.