Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Jednostavna, zdrava i neodoljiva!

ZABORAVITE NA AJVAR, OVO JE KRALJICA ZIMNICE! Apetitka iz Lebana je ponos juga Srbije i prava riznica vitamina

02.10.2025. 16:08 16:17
Piše:
Izvor:
Glossy/Dnevnik
да
Foto: youtube prinstcrin/Hrana i vino

Među brojnim receptima za zimnicu, kao jedan od simbola juga Srbije posebno se izdvaja čuvena apetitka, salata fenomenalnog ukusa i puna hranljivih materija neophodnih u sezoni virusa.

Ova zimska salata od paradajza i paprika priprema se dugo i nezaobilazna je na svakoj trpezi tokom zime. Uz to što je apetitka kao zimnica odličan dodatak svakom jelu, na njoj će vam biti zahvalan organizam, a posebno imunitet jer svi sastojci apetitke pružaju obilje hranljivih materija.

U paradajzu dominiraju likopen, vitamin C i kalijum, u paprici vitamin C i beta-karoten, u belom luku alicin i mangan, a u peršunu vitamin C, vitamin K i gvožđe.

Pored toga što je ukusna, apetitka je i vrlo praktična: može da se posluži kao predjelo, prilog ili uz komad domaćeg hleba kao kompletan obrok.

Njena posebnost leži u jednostavnim sastojcima i mirisu koji vraća u detinjstvo i podseća na toplinu porodičnih okupljanja. Ako želite zimnicu koja spaja tradiciju i bogat ukus, apetitka je nesumnjivo pravi izbor.

da
Foto: youtube prinstcrin/ Hrana i vino

Sastojci:

 

           2,5 kg paprike vezenke (ako volite, može deo paprika da bude ljut)

           8 kg paradajza

           1 veza peršuna

           1 glavica belog luka

           so

           malo ulja

 

Priprema

1.         Dobro operite paprike, očistite ih od semenki i peteljki, pa naseckajte na kolutove.

2.         Sipajte malo ulja u šerpu, pa kad se zagreje propržite paprike. Pustite ih da se krčkaju na tihoj vatri oko 15 minuta, dok ne omeknu.

3.         Operite paradajz, oljuštite mu koru, pa isecite na komadiće. Potom ga ubacite u novu šerpu, da se kuva 15-20 minuta.

4.         Dodajte mu propržene paprike, pa kuvajte zajedno još petnaestak minuta.

5.         Ubacite sitno seckan beli luk i peršun, pa posolite po ukusu, dobro promešajte i ostavite da se krčka još oko pet minuta.

6.         Dok je još vruće, sipajte u vruće i pravilno sterilisane tegle, pa dobro zatvorite i ostavite da se hladi postepeno.

Čuvajte na suvom i tamnom mestu.

 

Izvor:
Glossy/Dnevnik
Piše:
Pošaljite komentar