Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

ZABORAVLJENI SLATKIŠ: Domaća alva gotova za 10 minuta, bez pečenja, topi se u ustima

03.06.2025. 20:44 20:54
Piše:
Izvor:
24 sedam
алва
Foto: freepik, ilustracija

U vremenu kada su brzi recepti dragocenost, alva ponovo osvaja kuhinje širom regiona.

Ovaj mirisni klasik priprema se od svega nekoliko sastojaka, ne zahteva pečenje, a rezultat je poslastica koja se topi u ustima i podseća na toplinu doma.

Idealna je za dane kada želite nešto slatko, domaće i poznato, bez mnogo truda.Upravo njena jednostavnost i mogućnost prilagođavanja ukusu čine je večnim favoritom među starim receptima koji i dalje žive u savremenim domovima.

Sastojci:

           300 grama susama

           30 ml maslinovog ili susamovog ulja

           100 g šećera

           1 kašika meda

           50 ml vode

           1 kašičica ekstrakta vanile

           orašasti plodovi (po želji)

Priprema:

1. U šerpu sipajte vodu i šećer, pa ostavite još pet minuta nakon što proključa. Sklonite sa šporeta i dodajte med i ekstrakt vanile. Promešajte da se sve sjedini.

2. U suvom tiganju propržite susam, na srednje jakoj vatri, dok ne dobije zlatno-smeđu nijansu. Mešajte ga stalno da ne pregori. Odmah ga preručite u drugu posudu, da se hladi.

3. Ubacite susam u blender ili secko, sve dok ne počne da se lepi za zidove. Dodajte par kašika ulja, po potrebi , dok ne dobijete glatku pastu.

4. Smesu izlijte u manju posudu obloženu papirom za pečenje ili blago nauljenu. Po želji umešajte i pospite seckane orašaste plodove.

5.Ostavite u frižider da se stegne i to najmanje dva sata, pa secite na kocke.

алва
Foto: freepik, ilustracija

Kako se čuva?

Alva može da se čuva na sobnoj temperaturi do tri dana, u dobro zatvorenoj posudi, kako bi se sprečilo isušivanje. Ukoliko želite da je sačuvate duže, preporučuje se da je držite u frižideru, gde može ostati sveža i do dve nedelje.

Pre služenja, iz frižidera je možete izvaditi desetak minuta ranije ili je blago zagrejati ako više volite da bude topla.

Dodatni saveti

Ukoliko se alva previše stegne, lako je možete omekšati tako što ćete je blago podgrejati na tihoj vatri uz dodatak jedne do dve kašike vode. Ostatke možete iskoristiti i kao nadev za palačinke, pite ili čak dodati u smesu za sitne kolače.

Za dodatni ukus i bogatiju teksturu, u samu smesu možete ubaciti mlevene orahe, seckane bademe ili komadiće čokolade. Prilikom serviranja, dekoracija kokosom, mlevenim lešnicima ili tankim prelivom od meda može alvu pretvoriti u desert koji izgleda i ukusom nadmašuje i najskuplje poslastice.

Izvor:
24 sedam
Piše:
Pošaljite komentar