ЗАБОРАВЉЕНИ СЛАТКИШ: Домаћа алва готова за 10 минута, без печења, топи се у устима
У времену када су брзи рецепти драгоценост, алва поново осваја кухиње широм региона.
Овај мирисни класик припрема се од свега неколико састојака, не захтева печење, а резултат је посластица која се топи у устима и подсећа на топлину дома.
Идеална је за дане када желите нешто слатко, домаће и познато, без много труда.Управо њена једноставност и могућност прилагођавања укусу чине је вечним фаворитом међу старим рецептима који и даље живе у савременим домовима.
Састојци:
• 300 грама сусама
• 30 мл маслиновог или сусамовог уља
• 100 г шећера
• 1 кашика меда
• 50 мл воде
• 1 кашичица екстракта ваниле
• орашасти плодови (по жељи)
Припрема:
1. У шерпу сипајте воду и шећер, па оставите још пет минута након што прокључа. Склоните са шпорета и додајте мед и екстракт ваниле. Промешајте да се све сједини.
2. У сувом тигању пропржите сусам, на средње јакој ватри, док не добије златно-смеђу нијансу. Мешајте га стално да не прегори. Одмах га преручите у другу посуду, да се хлади.
3. Убаците сусам у блендер или сецко, све док не почне да се лепи за зидове. Додајте пар кашика уља, по потреби , док не добијете глатку пасту.
4. Смесу излијте у мању посуду обложену папиром за печење или благо науљену. По жељи умешајте и поспите сецкане орашасте плодове.
5.Оставите у фрижидер да се стегне и то најмање два сата, па сеците на коцке.
Како се чува?
Алва може да се чува на собној температури до три дана, у добро затвореној посуди, како би се спречило исушивање. Уколико желите да је сачувате дуже, препоручује се да је држите у фрижидеру, где може остати свежа и до две недеље.
Пре служења, из фрижидера је можете извадити десетак минута раније или је благо загрејати ако више волите да буде топла.
Додатни савети
Уколико се алва превише стегне, лако је можете омекшати тако што ћете је благо подгрејати на тихој ватри уз додатак једне до две кашике воде. Остатке можете искористити и као надев за палачинке, пите или чак додати у смесу за ситне колаче.
За додатни укус и богатију текстуру, у саму смесу можете убацити млевене орахе, сецкане бадеме или комадиће чоколаде. Приликом сервирања, декорација кокосом, млевеним лешницима или танким преливом од меда може алву претворити у десерт који изгледа и укусом надмашује и најскупље посластице.