ZDRAVO I UKUSNO: Napravite domaću granolu BEZ ŠEĆERA I ADITIVA!
U moru industrijskih žitarica punih šećera i veštačkih aroma, sve više ljudi se okreće domaćoj granoli, zdravom i ukusnom početku dana.
Napraviti je kod kuće lakše je nego što mislite, a najbolje od svega je što sami birate sastojke. Bez aditiva, bez skrivenih kalorija, samo hrskavi zalogaji po vašem ukusu.
RECEPT ZA DOMAĆU GRANOLU
Sastojci:
300 g ovsenih pahuljica
100 g orašastih plodova (lešnici, bademi, orasi)
50 g semenki (suncokret, bundevino seme, čia)
3 kašike meda ili javorovog sirupa
2 kašike kokosovog ulja (ili maslinovog)
1 kašičica cimeta (po želji)
Prstohvat soli
Šaka suvog voća (grožđice, brusnice, sušene kajsije – dodaju se nakon pečenja)
Priprema:
Zagrejte rernu na 160°C i obložite pleh papirom za pečenje.
U velikoj činiji izmešajte ovsene pahuljice, seckane orašaste plodove, semenke, cimet i prstohvat soli.
U maloj šerpi rastopite med i ulje, pa prelijte suve sastojke i dobro izmešajte da se sve ravnomerno prekrije.
Smesu rasporedite po plehu u tankom sloju i pecite 25–30 minuta, mešajući na svakih 10 minuta kako bi granola ravnomerno porumenela.
Kada je gotova, ostavite da se potpuno ohladi, tek tada će postati hrskava.
Umešajte suvo voće i čuvajte u zatvorenoj tegli do dve nedelje.
Savet plus: poslužite sa jogurtom, mlekom ili kao zdravu grickalicu tokom dana. Vaš organizam će vam biti zahvalan!