ЗДРАВО И УКУСНО: Направите домаћу гранолу БЕЗ ШЕЋЕРА И АДИТИВА!
У мору индустријских житарица пуних шећера и вештачких арома, све више људи се окреће домаћој граноли, здравом и укусном почетку дана.
Направити је код куће лакше је него што мислите, а најбоље од свега је што сами бирате састојке. Без адитива, без скривених калорија, само хрскави залогаји по вашем укусу.
РЕЦЕПТ ЗА ДОМАЋУ ГРАНОЛУ
Састојци:
300 г овсених пахуљица
100 г орашастих плодова (лешници, бадеми, ораси)
50 г семенки (сунцокрет, бундевино семе, чиа)
3 кашике меда или јаворовог сирупа
2 кашике кокосовог уља (или маслиновог)
1 кашичица цимета (по жељи)
Прстохват соли
Шака сувог воћа (грожђице, бруснице, сушене кајсије – додају се након печења)
Припрема:
Загрејте рерну на 160°C и обложите плех папиром за печење.
У великој чинији измешајте овсене пахуљице, сецкане орашасте плодове, семенке, цимет и прстохват соли.
У малој шерпи растопите мед и уље, па прелијте суве састојке и добро измешајте да се све равномерно прекрије.
Смесу распоредите по плеху у танком слоју и пеците 25–30 минута, мешајући на сваких 10 минута како би гранола равномерно поруменела.
Када је готова, оставите да се потпуно охлади, тек тада ће постати хрскава.
Умешајте суво воће и чувајте у затвореној тегли до две недеље.
Савет плус: послужите са јогуртом, млеком или као здраву грицкалицу током дана. Ваш организам ће вам бити захвалан!