Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

SRPSKI HLEB OSVAJA SVET Baget, tortilja, đabata, fokača i... PROJA Amerikanci poludeli za našim pecivom od kukuruznog brašna

21.10.2025. 15:37 16:03
Piše:
Izvor:
Euronews/Dnevnik
hleb
Foto: Youtube Printscreen/RTV Šumadija

Američki javni servis Si-En-En uvrstio je proju iz Srbije na listu 50 najboljih hlebova sveta.

Prema pisanju njihovog portala, proja je "omiljeni dodatak bogatim mesnim čorbama" u Srbiji.

"To je domaće jelo koje se često sprema sveže za porodične obroke i iznosi vrelo iz rerne. Kukuruzno brašno nudi blago sladak ukus uz slane dodatke - od kajmaka, do čvaraka", navode u opisu.

Na Si-En-En listi najboljih hlebova, mesto su našle legendarne meksičke tortilje, francuski baget, kao i italijanska fokača, ali i niz manje poznatih jela od testa iz različitih krajeva sveta.

Prema njihovom pisanju, prvi hlebovi pojavili su se pre nastanka prvih stalnih naselja, budući da su lovci i sakupljači u Jordanskoj pustinji pravili hleb od krtola i žitarica.

Lista odražava raznolikost različitih tehnika pravljenja hleba, kao i različitih sastojaka - od bogatih slojeva malajskog roti canai, do turskog đevreka, poznatog kao simit. Oni nisu rangirani po kvalitetu i ukusu, nego prema nazivima zemlje u abecednom redu:

Damper hleb – Australija
Bolani – Avganistan
Luči – Bangladeš
Pao de kežu – Brazil
Baget – Francuska
Hačapuri – Gruzija
Tigrasti hleb – Holandija
Tamni ražani hleb – Island
Hleb sa sodom bikarbonom – Irska
Bami hleb – Jamajka
Hleb punjen karijem – Japan
Paj bao – Hongkong
Tabunski hleb – Jordan
Parata – Indija
Roti gambang – Indonezija
Indžera – Etiopija
Liba – Egipat
Malavaš – Jemen
Lavaš – Jermenija
Sangak – Iran
Hala – Izrael
Ćabata – Italija
Prženi hleb – Navajo nacija (SAD)
Pumpernikel – Nemačka
Lefse – Norveška
Roti čanaj – Malezija
Malteški hleb – Malta
Tortilja – Meksiko
Hobz kesra – Maroko
Maraketa – Čile
Montrealski đevrek – Kanada
Kubanski hleb – Kuba
Podplomik – Poljska
Portugalski kukuruzni hleb – Portugalija
Korovaj – Rusija
Pane karazau  – Sardinija
Proja – Srbija
Simit đevrek – Turska
Limpa hleb – Švedska
Apam – Šri Lanka
Non – Uzbekistan
 

Izvor: Euronews

Izvor:
Euronews/Dnevnik
Piše:
Pošaljite komentar
HLEB NIKAD DOSTUPNIJI Vekna polubelog prodaje se za 45 dinara CENE SE STABILIZOVALE, ČAK KRENULE NANIŽE
хлеб

HLEB NIKAD DOSTUPNIJI Vekna polubelog prodaje se za 45 dinara CENE SE STABILIZOVALE, ČAK KRENULE NANIŽE

03.10.2025. 09:15 12:31