СРПСКИ ХЛЕБ ОСВАЈА СВЕТ Багет, тортиља, ђабата, фокача и... ПРОЈА Американци полудели за нашим пецивом од кукурузног брашна
Амерички јавни сервис Си-Ен-Ен уврстио је проју из Србије на листу 50 најбољих хлебова света.
Према писању њиховог портала, проја је "омиљени додатак богатим месним чорбама" у Србији.
"То је домаће јело које се често спрема свеже за породичне оброке и износи врело из рерне. Kукурузно брашно нуди благо сладак укус уз слане додатке - од кајмака, до чварака", наводе у опису.
На Си-Ен-Ен листи најбољих хлебова, место су нашле легендарне мексичке тортиље, француски багет, као и италијанска фокача, али и низ мање познатих јела од теста из различитих крајева света.
Према њиховом писању, први хлебови појавили су се пре настанка првих сталних насеља, будући да су ловци и сакупљачи у Јорданској пустињи правили хлеб од кртола и житарица.
Листа одражава разноликост различитих техника прављења хлеба, као и различитих састојака - од богатих слојева малајског роти цанаи, до турског ђеврека, познатог као симит. Они нису рангирани по квалитету и укусу, него према називима земље у абецедном реду:
Дампер хлеб – Аустралија
Болани – Авганистан
Лучи – Бангладеш
Пао де кежу – Бразил
Багет – Француска
Хачапури – Грузија
Тиграсти хлеб – Холандија
Тамни ражани хлеб – Исланд
Хлеб са содом бикарбоном – Ирска
Бами хлеб – Јамајка
Хлеб пуњен каријем – Јапан
Пај бао – Хонгконг
Табунски хлеб – Јордан
Парата – Индија
Роти гамбанг – Индонезија
Инџера – Етиопија
Либа – Египат
Малаваш – Јемен
Лаваш – Јерменија
Сангак – Иран
Хала – Израел
Ћабата – Италија
Пржени хлеб – Навајо нација (САД)
Пумперникел – Немачка
Лефсе – Норвешка
Роти чанај – Малезија
Малтешки хлеб – Малта
Тортиља – Мексико
Хобз кесра – Мароко
Маракета – Чиле
Монтреалски ђеврек – Kанада
Kубански хлеб – Kуба
Подпломик – Пољска
Португалски кукурузни хлеб – Португалија
Kоровај – Русија
Пане каразау – Сардинија
Проја – Србија
Симит ђеврек – Турска
Лимпа хлеб – Шведска
Апам – Шри Ланка
Нон – Узбекистан
Извор: Euronews