overcast clouds
14°C
21.10.2025.
Нови Сад
eur
117.1835
usd
100.3971
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

СРПСКИ ХЛЕБ ОСВАЈА СВЕТ Багет, тортиља, ђабата, фокача и... ПРОЈА Американци полудели за нашим пецивом од кукурузног брашна

21.10.2025. 15:37 16:03
Пише:
Извор:
Euronews/Дневник
hleb
Фото: Youtube Printscreen/RTV Šumadija

Амерички јавни сервис Си-Ен-Ен уврстио је проју из Србије на листу 50 најбољих хлебова света.

Према писању њиховог портала, проја је "омиљени додатак богатим месним чорбама" у Србији.

"То је домаће јело које се често спрема свеже за породичне оброке и износи врело из рерне. Kукурузно брашно нуди благо сладак укус уз слане додатке - од кајмака, до чварака", наводе у опису.

На Си-Ен-Ен листи најбољих хлебова, место су нашле легендарне мексичке тортиље, француски багет, као и италијанска фокача, али и низ мање познатих јела од теста из различитих крајева света.

Према њиховом писању, први хлебови појавили су се пре настанка првих сталних насеља, будући да су ловци и сакупљачи у Јорданској пустињи правили хлеб од кртола и житарица.

Листа одражава разноликост различитих техника прављења хлеба, као и различитих састојака - од богатих слојева малајског роти цанаи, до турског ђеврека, познатог као симит. Они нису рангирани по квалитету и укусу, него према називима земље у абецедном реду:

Дампер хлеб – Аустралија
Болани – Авганистан
Лучи – Бангладеш
Пао де кежу – Бразил
Багет – Француска
Хачапури – Грузија
Тиграсти хлеб – Холандија
Тамни ражани хлеб – Исланд
Хлеб са содом бикарбоном – Ирска
Бами хлеб – Јамајка
Хлеб пуњен каријем – Јапан
Пај бао – Хонгконг
Табунски хлеб – Јордан
Парата – Индија
Роти гамбанг – Индонезија
Инџера – Етиопија
Либа – Египат
Малаваш – Јемен
Лаваш – Јерменија
Сангак – Иран
Хала – Израел
Ћабата – Италија
Пржени хлеб – Навајо нација (САД)
Пумперникел – Немачка
Лефсе – Норвешка
Роти чанај – Малезија
Малтешки хлеб – Малта
Тортиља – Мексико
Хобз кесра – Мароко
Маракета – Чиле
Монтреалски ђеврек – Kанада
Kубански хлеб – Kуба
Подпломик – Пољска
Португалски кукурузни хлеб – Португалија
Kоровај – Русија
Пане каразау  – Сардинија
Проја – Србија
Симит ђеврек – Турска
Лимпа хлеб – Шведска
Апам – Шри Ланка
Нон – Узбекистан
 

Извор: Euronews

Извор:
Euronews/Дневник
Пише:
Пошаљите коментар
ХЛЕБ НИКАД ДОСТУПНИЈИ Векна полубелог продаје се за 45 динара ЦЕНЕ СЕ СТАБИЛИЗОВАЛЕ, ЧАК КРЕНУЛЕ НАНИЖЕ
хлеб

ХЛЕБ НИКАД ДОСТУПНИЈИ Векна полубелог продаје се за 45 динара ЦЕНЕ СЕ СТАБИЛИЗОВАЛЕ, ЧАК КРЕНУЛЕ НАНИЖЕ

03.10.2025. 09:15 12:31