Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

CVETOVI ZOVE U TEGLI Recept za domaće slatko kao nekad

23.05.2025. 13:33 13:55
Piše:
Izvor:
Krstarica
slatko
Foto: pixabay

Slatko od zove je mirisni specijalitet koji vraća u detinjstvo, a evo kako da ga pripremite po receptu kakav su koristile naše bake.

Potrebni sastojci:

300 g svežih cvetova zove

1,2 l hladne vode

2 limuna

600 g šećera

100 g ušećerenih korica pomorandže

Priprema:

Cvetove zove potopite u 1,2 litra hladne vode, dodajte jedan limun isečen na kolutove i sve stavite da provri na umerenoj vatri. Čim zakuva, sklonite sa ringle i ostavite da stoji 24 sata.

Nakon odstajanja, procedite tečnost kroz gazu ili fino sito. Dobijenu tečnost ponovo stavite na ringlu i dodajte šećer. Kuvajte na blagoj temperaturi oko sat i po.

Kada se slatko ohladi, procenite gustinu. Ako je previše gusto, dodajte još jednu šolju vode i vratite na laganu vatru. Kad tečnost počne da ključa, dodajte sok od preostalog limuna i ušećerene korice pomorandže.

Nastavite kuvanje još 5 minuta, pa vruće slatko sipajte u sterilisane, suve tegle. Tegle odmah zatvorite i okrenite ih poklopcem nadole dok se potpuno ne ohlade.
 

Izvor:
Krstarica
Piše:
Pošaljite komentar
Napravite SLATKO OD CELIH ŠLJIVA sa orasima: Recept koji se prenosi sa kolena na koleno

Napravite SLATKO OD CELIH ŠLJIVA sa orasima: Recept koji se prenosi sa kolena na koleno

10.08.2024. 14:48 15:04
Napravite SLATKO OD SMOKAVA po tradicionalnom receptu: Poslastica koja krepi

Napravite SLATKO OD SMOKAVA po tradicionalnom receptu: Poslastica koja krepi

06.08.2024. 13:29 13:33