(FOTO) NAPRAVILI PILAV ZA GINISA Jelo ga je preko 16.000 ljudi
Nigerijska kulinarska zvezda Hilda Basi, napravila je gigantski džolof, u zapadnoj Africi popularno jelo od pirinča, i upisala se u Ginisovu knjigu rekorda. Jelo težine 8.780 kilograma pripremljeno je u šerpi zapremine 22.600 litara, a u ukusu je uživalo 16.600 ljudi.
Džolof (jollof rice) je jedno od najpopularnijih jela u zapadnom delu Afrike, u Nigeriji i Gani, koje se uglavnom jede na događajima poput venčanja i rođendana, ali nema potrebe da čekate posebnu priliku – možete uživati u njemu bilo kada.
Obično se služi sa piletinom ili govedinom i povrćem po izboru, a pravi se od pirinča, brojnih začina i sastojaka kao što su paradajz, paprika, crni i beli luk, koji se samelju u blenderu (uz dodatak vode) u glatku pastu i potom uprže.
Jedno od najpopularnijih kulinarskih imena u Nigeriji, Hilda Basi odlučila je da obori svetski rekord u kuvanju najvećeg džolofa i to joj je 12. i 13. septembra i pošlo za rukom. Hildin gigantski džolof upisan je u Ginisovu knjigu rekorda.
Pripreme su trajale devet meseci kako bi sve išlo glatko pred sudijama, ali i velikim brojem posmatrača koji su se okupili u Lagosu da bi prisustvovali Hildinom stvaranju magije.
Da bi mogla da napravi rekordan džolof, Hilda je poručila nešto veću šerpu – zepremine 22.600 litara. Šerpa je pravljena po meri i majstorima je za izradu trebalo dva meseca.
Za pripremu je upotrebljeno 250 vreća basmati pirinča koji je čitav tim ljudi prao pre događaja, zatim 612 litara ulja, 800 kilograma začina koji je u Nigeriji poznat kao asun peppered chicken, 600 kilograma začina od paprike koji se koristi u pripremi ovog jela (jollof pepper mix), 20 kilograma karija, sedam kilograma timijana, 300 kilograma mešavine crnog luka, belog luka i đumbira, 220 kilograma piletine sečene na kockice, 164 kilograma svežeg kozjeg mesa.
Za krčkanje ogromnog džolofa, koje je ispred hotela „Eko“ u Lagosu trajalo punih devet sati, potrošeno je 1.200 kilograma plina.
Iako ovo zapadnoafričko jelo nije komplikovano i mnogi ga u ovom delu sveta često imaju na trpezi, priprema velike količine nije uopšte jednostavna, naročito kada se uzme u obzir da se na ulje stavlja mleveno povrće i praškasti začini, što se ubrzo pretvori u masu poput paste.
Jedan od problema sa kojima se susretao Hildin tim je da se velika posuda u kojoj je pripreman džolof konstantno zagreva, da izvor toplote doseže do svih delova, ali tako da temperatura nije previsoka kako jelo ne bi zagorelo.
Poduhvat je bio uspešan jer se hrana dobro skuvala, a šerpa je nakon završetka pripreme džolofa blago nagnuta kako bi tim mogao postepeno i pažljivo da prebaci jelo u druge posude, a zatim u pakovanja kako bi bilo podeljeno.
Za degustaciju se prijavilo oko 20.000 ljudi, ali je džolof probalo „samo“ 16.600 osoba.