Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

REŠITE SE MIRISA ZAGORELE HRANE UZ OSAM JEDNOSTAVNIH TRIKOVA Možete koristiti vanilu, sodu bikarbonu ili sirće

14.10.2025. 10:51 11:04
Piše:
Izvor:
Blic
загорело
Foto: unsplash.com

Miris zagorele hrane u kuhinji ume da bude prava noćna mora. Dovoljno je da se na trenutak zaboravi šerpa ili tiganj na ringli i ceo stan se ispuni teškim, neprijatnim mirisom koji se uporno zadržava u prostoru. Otvaranje prozora ponekad nije dovoljno, jer miris ostaje u zidovima, nameštaju i tkaninama.

Srećom, postoje jednostavna rešenja koja mogu brzo da pomognu. Uz nekoliko praktičnih trikova i sastojaka koje gotovo svako ima kod kuće, neprijatni mirisi mogu se neutralisati i zameniti prijatnim aromama.

Osam saveta za mirišljavu kuhinju

Evo kako da vaša kuhinja ponovo zablista i zamiriše, kao da se ništa nije desilo.

Odmah uklonite zagorelu hranu

Prvi i najvažniji korak da nestane miris zagorelog jeste da izbacite iz stana izvor problema. Zagorelu hranu stavite u kesu, dobro je zavežite i iznesite u kontejner napolju.

Operite posuđe i površine

Ostavite šerpe i tiganje da se ohlade i odmah ih očistite. Što duže ostanu neoprani, to će se jače širiti neprijatni mirisi po prostoru.

sudovi
Foto: unsplash.com

Skuvajte aromatičnu šerpu

Da prikrijete intenzivan miris zagorelog, stavite u šerpu vodu sa kriškama pomorandže ili limuna, malo cimeta ili ruzmarina i ostavite da lagano vri. Miris će se brzo širiti i neutralisati neprijatne mirise.

Soda bikarbona – prirodno rešenje

Soda bikarbona poznata je po svojim upijajućim svojstvima. Pospite malo u posuđe koje miriše na zagorelo ili ostavite činijice sa sodom po kuhinji kako bi “povukla” miris.

Iskoristite kafu

Kafa nije tu samo da vas razbudi. Talog ili zrna kafe u činiji efikasno upijaju miris zagorelog zahvaljujući azotu koji sadrže.

кафа
Foto: unsplash.com

Pospite so u rerni

Ako miris zagorelog dolazi iz rerne, pospite so na mesto gde je ispala i izgorela hrana dok je rerna još topla. Tako ćete značajno smanjiti neprijatan miris.

Lagano prokuvajte belo sirće

Sirće je odlično za neutralisanje jakih mirisa, čak iako samo ima intenzivan miris. Mala šerpa sa sirćetom koje vri može da ukloni i najuporniji zadah zagorelog.

Stavite vatu sa vanilom

Za slađe rešenje: natopite vatu u tečnu vanilu i stavite male činijice na različita mesta u kuhinji. Tako ćete neprijatne mirise prikriti prijatnom aromom.

Izvor:
Blic
Piše:
Pošaljite komentar