Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

VEČERNJA PORCIJA SLADOLEDA I NIVO ŠEĆERA Lični eksperiment stručnjaka

10.06.2025. 10:51 11:17
Piše:
Izvor:
Mondo
сладолед
Foto: Pexels

Koliko zaista jedna porcija sladoleda uveče može da utiče na nivo šećera u krvi? Nutricionista Bartek Šemraj odlučio je da odgovori na ovo pitanje na svom primeru. U večernjim satima, oko 20h, pojeo je 310 grama sladoleda sa ukusom bele čokolade, pistaća i lešnika. Ukupno, čak 1.000 kalorija i gotovo 100 grama šećera.

Nedugo nakon konzumacije, nivo glukoze u njegovoj krvi skočio je na 108 mg/dl, pokazao je glukozni monitor koji je nosio. Iako bi se očekivalo da se vrednosti stabilizuju relativno brzo, kod njega je povišen šećer ostao prisutan duže od dva sata, a tokom cele noći se nije spuštao ispod 100 mg/dl.

Tek oko ponoći nivo glukoze je počeo da opada i stabilizovao se na oko 90 mg/dl, gde je ostao sve do jutarnjih sati. Kada se probudio u 6h ujutru, nivo šećera mu je i dalje bio na istoj vrednosti.

– Mom telu je trebalo dosta vremena da svari tu količinu šećera – izjavio je Šemraj i dodao da telesna masa takođe igra važnu ulogu u ovakvim procesima. 

– Da imam manju kilažu, verovatno bi skok bio još izraženiji, napomenuo je.

Kroz ovaj eksperiment, želeo je da svojim pratiocima prikaže ne samo kako telo reaguje na kasni unos kalorija, već i da podigne svest o važnosti razumevanja sopstvenog organizma. Zaključio je da je praćenje reakcija tela, naročito na šećer, ključni korak ka donošenju zdravijih odluka – posebno u večernjim satima, kada je metabolizam već usporen.

Izvor:
Mondo
Piše:
Pošaljite komentar