ВЕЧЕРЊА ПОРЦИЈА СЛАДОЛЕДА И НИВО ШЕЋЕРА Лични експеримент стручњака
Колико заиста једна порција сладоледа увече може да утиче на ниво шећера у крви? Нутрициониста Бартек Шемрај одлучио је да одговори на ово питање на свом примеру. У вечерњим сатима, око 20х, појео је 310 грама сладоледа са укусом беле чоколаде, пистаћа и лешника. Укупно, чак 1.000 калорија и готово 100 грама шећера.
Недуго након конзумације, ниво глукозе у његовој крви скочио је на 108 мг/дл, показао је глукозни монитор који је носио. Иако би се очекивало да се вредности стабилизују релативно брзо, код њега је повишен шећер остао присутан дуже од два сата, а током целе ноћи се није спуштао испод 100 мг/дл.
Тек око поноћи ниво глукозе је почео да опада и стабилизовао се на око 90 мг/дл, где је остао све до јутарњих сати. Када се пробудио у 6х ујутру, ниво шећера му је и даље био на истој вредности.
– Мом телу је требало доста времена да свари ту количину шећера – изјавио је Шемрај и додао да телесна маса такође игра важну улогу у оваквим процесима.
– Да имам мању килажу, вероватно би скок био још израженији, напоменуо је.
Кроз овај експеримент, желео је да својим пратиоцима прикаже не само како тело реагује на касни унос калорија, већ и да подигне свест о важности разумевања сопственог организма. Закључио је да је праћење реакција тела, нарочито на шећер, кључни корак ка доношењу здравијих одлука – посебно у вечерњим сатима, када је метаболизам већ успорен.