VEŠTAČKA INTELIGENCIJA U ITALIJANSKIM KUHINJAMA: 64% Italijana koristi AI dok kuva
RIM: Šest od deset Italijana koristi veštačku inteligenciju (AI) u kuvanju, pokazala je anketa platforme Academia.tv o kulinarskim navikama i upotrebi tehnologije u 2025. godini.
Istraživanje, sprovedeno među ljubiteljima hrane starosti od 25 do 45 godina, otkrilo je da 64 odsto Italijana koristi AI kako bi pronašli ideje i naučili nove kulinarske tehnike, iako polovina ispitanika i dalje sumnja u kvalitet generisanog sadržaja, prenela je Ansa.
Na osnovu ovog istraživanja razvijen je i sistem „ChefCPT“ (Culinary Pre-trained Transformer), koji koristi znanje 207 kulinarskih majstora za pružanje personalizovane podrške u pripremi obroka.
Anketa je pokazala da 17,6 odsto Italijana redovno kuva samo za sebe, dok više od 80 odsto priprema obroke za porodicu i prijatelje. Za 95 odsto ispitanika obroci su važne društvene prilike, a 65 odsto smatra normalnim da se posudi najmanje 30 minuta pripremi domaćeg jela.
Zbog visokih cena obroka van kuće i niske prosečne kupovne moći, 82 odsto Italijana jede napolju najviše jednom nedeljno. Kada izlaze, većina bira italijanske restorane i picerije – 74%, zatim etničke restorane – 13,5%, dok samo 2,5% ide u restorane brze hrane.
Najčešća upotreba AI u kuhinji uključuje kreiranje recepata ili menija na osnovu dostupnih sastojaka, prilagođavanje jela netolerancijama na hranu i istraživanje tehnika pripreme određenih namirnica.