NAPRAVITE SAMI PROBIOTIK Domaća varijanta najbrže prazni creva i čisti organizam
Ako želite da očistite creva, podignete nivo energije i obogatite ishranu korisnim bakterijama, domaći probiotski jogurt je idealno rešenje. Možete ga pripremiti sa životinjskim ili biljnim mlekom – u zavisnosti od vaših navika i potreba.
Zašto praviti domaći jogurt?
Za razliku od kupovnog, domaći jogurt prolazi kroz dužu fermentaciju i sadrži probiotička vlakna (inulin) koja hrane dobre bakterije. Ove bakterije pospešuju varenje, jačaju imunitet i poboljšavaju opšte zdravlje.Možete ga pripremiti sa životinjskim ili biljnim mlekom – u zavisnosti od vaših navika i potreba
Kako se pravi domaći probiotski jogurt?
Klasična varijanta (sa kravljim mlekom)
Potrebno:
1 litar punomasnog mleka (3.2% mm)
1–2 kašike čvrstog jogurta (npr. grčki jogurt)
Probiotik u prahu
Malo inulina (opciono, kao hrana za bakterije)
Priprema:
Ostavite mleko i jogurt na sobnoj temperaturi bar 2 sata – to omogućava bakterijama da se aktiviraju.
Pomešajte sve sastojke.
Ostavite smesu da fermentiše 12 do 24 sata, u zavisnosti od temperature prostorije.
Biljna varijanta (kokosov jogurt)
Potrebno:
Kokosovo mleko
Prirodni zaslađivač (med, javorov sirup…)
Probiotik u prahu
Ova verzija je odlična za vegane i osobe koje ne tolerišu laktozu.
Saveti:
Jogurt možete konzumirati uz musli, sveže voće ili žitarice.
Ako je prostorija hladna, produžite fermentaciju i do 24 sata.
Dobijeni napitak je odličan za detoksikaciju i podizanje energije.
Alo.rs