Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

NEPRAVILNO ČUVANJE MESA MOŽE BITI RIZIČNO PO ZDRAVLJE Saveti stručnjaka

16.05.2025. 12:29 12:36
Piše:
Izvor:
Espreso/mondo/TM
безбедност хране
Foto: Canva

Usled pojave slinavke i šapa u brojnim evropskim državama, inspekcijske kontrole u Srbiji su pojačane širom zemlje i najavljuje se njihovo intenziviranje tokom letnjih meseci.

O tome kako možemo znati da li jedemo bezbedno meso, na koji način ga pravilno čuvati i konzumirati, govorila je dr Svetlana Stanišić, doktorka fizičke hemije, u emisiji „150 minuta“ na Prvoj televiziji.

Rokovi čuvanja, ključ za kvalitet mesa.

Prema rečima dr Stanišić, manji komadi piletine ili ćuretine imaju kraći rok trajanja u poređenju sa većim komadima istog mesa. „Ako se meso konzumira nakon isteka roka skladištenja, to ne znači da je automatski pokvareno, ali dolazi do narušavanja kvaliteta. Meso može postati beličasto ili sivkasto, gubi vlagu, postaje suvlje i žilavije“, objasnila je ona.

Masnije vrste mesa su posebno osetljive jer mogu užegnuti, a riba je, kako kaže, naročito rizična, ne samo zbog gubitka ukusa, već i mogućnosti oslobađanja opasnih supstanci poput histamina koje mogu izazvati ozbiljne reakcije.

Termička obrada nije uvek dovoljna.

Iako se bakterije mogu uništiti visokom temperaturom, toksini koje one ostavljaju mogu ostati i nakon kuvanja. To znači da termički obrađeno meso, ukoliko je već bilo pokvareno, može i dalje biti opasno po zdravlje.

Riba, posebna opasnost ako nije pravilno čuvana.

Riba, zbog svoje rastresite strukture i visokog sadržaja masti, vrlo brzo se kvari. Trebalo bi da se čuva najduže dva do tri meseca na temperaturi od -18°C. Problem nastaje ako dođe do prekida u hladnom lancu, poput nestanka struje ili odmrzavanja i ponovnog zamrzavanja, što omogućava rapidno razmnožavanje bakterija.

Pravilno odmrzavanje, važno pravilo.

Meso nikada ne treba odmrzavati na sobnoj temperaturi, jer se tada bakterije množe najbrže. Preporučeni načini su: odmrzavanje u frižideru preko noći, u mikrotalasnoj pećnici ili u hladnoj vodi tokom dužeg vremena.

Prepoznajte pokvareno meso, vizuelni i mirisni znaci.

Dr Stanišić savetuje da se izbegava konzumacija mesa koje ima neobičan miris, promenjenu boju ili sluzavu površinu. Takvo meso treba odmah baciti.

Saveti iz prakse, kako izabrati dobar komad mesa.

Mesar Aca Ignjatović naglašava da kvalitet mesa najlakše možemo proceniti po njegovoj boji. Najprodavanije vrste su jagnjetina, junetina, svinjetina, piletina i ćuretina. On savetuje da meso koje planiramo da spremimo u narednih dan-dva ne zamrzavamo, već čuvamo u frižideru na temperaturi između 0 i 4°C.

 

Izvor:
Espreso/mondo/TM
Piše:
Pošaljite komentar
Za bezbednost hrane zaduženo 13 laboratorija

Za bezbednost hrane zaduženo 13 laboratorija

24.09.2022. 15:03 15:05