OBARANJE HOLESTEROLA STROGIM DIJETAMA NIJE PRAVO REŠENJE Kardiolog ima odličan savet - ova namirnica vezuje masti već u crevima
Dr Snežana Bašić, kardiolog, kaže za TV Prva da pacijente sa povišenim holesterom ne treba stavljati na teške dijete, posebno one koje podrazumevaju biljne masnoće.
"Na ovom prostorima imamo genetsku metaboličku grešku kada je u pitanju metabolisanje holesterola. Neko je postavio granicu da svi koji imaju iznad 5,1 holesterol spadaju u rizičnu grupu, i to nije tačno, jer je on samo jedan od rizika. Ali kad pokrenete mataboličku grešku, a koja se ne pokreće ishranom, već najčešće stresom, holesterol raste. Dakle, stres je okidač", istakla je dr Bašić.
Ističe da danas zbog načina života i fizičke neaktivnosti, čak i deca obolevaju od poremećaja masti, koji se najpre dogodi u jetri.
"Samo 30 odsto masti dolazi iz hrane, a ostalih 70 odsto masti koje se nalaze u krvi, sintetiše jetra, i zato su pogrešne one dijete nezasićenim mastima", naglašava kardiolog.
U ovsu je spas
Ističe da je holesterol u našem organizmu veoma koristan, od njega se prave hormoni, a naročito mozak dobro funkcioniše zahvaljujući njemu. Zahvaljujući holesterolu prave se transmiteri, prenosioci informacija i draži od mišića do mozga.
Prema njenim rečima, upotreba statina radi obaranja holesterola je loša odluka i preporučuje upotrebu glukana iz ovsa, koji vezuju masti već u crevima i ne dozvoljavaju da u jetru dospeju oko 30 odsto masti iz creva.
Ističe da su najštetnije masti zapravo biljne i preporučuje upotrebu svinjske masti umesto zagrejanog ulja, dok hladno ceđeno ulje preporučuje svakodnevno.
Prva TV/B92