OVA HRANA IZBELJUJE ZUBE BOLJE OD PASTE! Osam namirnica koje su najmoćnije PRIRODNO rešenje protiv žućkastih mrlja
Naravno, postoji i ona hrana koja čini upravo suprotno od onoga što želite - da imate blistavo bele zube.
Blistav osmeh koji će očarati okolinu zbog snežno belih zuba nešto je za čime svi čeznemo i zbog čega ćemo rado otići po savet kod stomatologa. Prema nekim podacima, gotovo svaka druga osoba nije zadovoljna bojom svojih zuba, bilo da su prirodno malo tamnije ili žućkaste nijanse, ili su takvi postali s godinama.
I oni zubi koji su nekada zaista bili predivne prirodne bele boje požute s godinama, potamne ili se na njima pojave mrlje. Delom je za to odgovorno trošenje cakline, a delom to što dim od cigareta i neke namirnice mogu ofarbati zube.
Jelovnik za izbeljivanje
Verovatno je svako barem jednom u životu isprobao neku zubnu pastu, gel, vodicu za usta, masku za zube ili neko drugo "uradi sam" sredstvo za izbeljivanje zuba. Mnogi, koji to finansijski mogu sebi da priušte, podvrgavaju se tretmanima izbeljivanja kod stomatologa. Ali, malo ko zna da se prvi korak prema blistavom osmehu pravi za stolom, odabirom namirnica koje deluju kao prirodni izbeljivači.
Evo koje su to namirnice i zašto bi trebalo što češće da ih uvrstite u jelovnik.
Brokoli i karfiol
Kad se jedu sirove, kao salata, zahvaljujući svojoj hrapavoj površini pomažu u čišćenju zuba i desni. Što ih duže žvaćete, to se više pljuvačke luči, što potencira efekat izbeljivanja.
Jagode
Njihova kiselina pomaže u razgradnji mrlja na površini cakline. Kako biste pojačali izbeljujući efekat, možete pomešati pire od jagoda s malo sode bikarbone i dobijenom smesom trljati zube četkicom oko jednog minuta. Potom isperite mlakom vodom.
Sir i jogurt
Podstičući lučenje pljuvačke, mlečni proizvodi imaju izbeljujući efekat nalik onom koji ima brokoli. Uz to, mlečna kiselina pomaže u razgradnji površinskih mrlja na caklini.
Semenke i suvo voće
Zahvaljujući abrazivnoj konzistenciji, deluju poput prirodnog pilinga za zube, uklanjajući plak, ali i mrlje.
Ananas
Osim što smanjuje upalu, enzim bromelain prisutan u ovom voću pomaže u uništavanju proteina koji, taložeći se na caklini, zube čine žućkastima.
Luk
Sumporne materije sprečavaju stvaranje plaka na zubima, ali i između njih. Trik je u tome da ga jedete sirovog.
Celer i šargarepa
Visok udeo vode jača desni i pomaže u uklanjanju ostataka hrane, dok hrskava tekstura ima efekat poput prirodnog pilinga.
Jabuke
Neutralizujući bakterije koje uzrokuju plak i loš zadah, jabuke jačaju desni i brišu eventualne mrlje.
Hrana koju treba izbegavati
Ima, naravno, i takve hrane koja čini upravo suprotno od onoga što želite, a to su čaj i kafa, crno vino, gazirana pića, sokovi od tamnog voća, kupine i maline, aceto balsamico i tamni sosovi poput sojinog sosa ili paradajz sosa. Dakle, njih nemojte da konzumirate svakodnevno, a kad ih konzumirate, odmah nakon toga operite zube.