Stručnjaci razbili mitove OVE NAMIRNICE NE IZAZIVAJU RAK, ALI DVE ZAISTA POVEĆAVAJU RIZIK
Uprkos uvreženom mišljenju da pojedine namirnice mogu izazvati rak, stručnjaci razbijaju neke od najraširenijih mitova.
Brojne zablude o hrani dovele su do pogrešnog uverenja da određene namirnice direktno uzrokuju rak. Međutim, kako ističu stručnjaci, nijedna pojedinačna namirnica nije direktno povezana sa razvojem ove bolesti. Iako zdrav i uravnotežen način ishrane može smanjiti rizik, važno je naglasiti da nisu sve namirnice koje se često etiketiraju kao kancerogene zaista opasne, prenosi Express.
Namirnice koje ne izazivaju rak
Prema organizaciji Cancer Research UK, jaja, kafa i soja nisu kancerogene, uprkos čestim tvrdnjama.
Na primer, jaja nikada nisu dokazano povezana sa rakom, dok svakodnevna konzumacija kafe može imati potencijalne zdravstvene koristi, uključujući smanjenje rizika od raka jetre i materice – iako su potrebna dodatna istraživanja. Soja, koja sadrži izoflavone (jedinjenja slična estrogenu), takođe nije dokazano povezana sa povećanim rizikom od raka.
Što se tiče hemikalije BPA, koja se nalazi u premazima konzervirane hrane i u plastičnoj ambalaži, nema pouzdanih dokaza da izaziva rak kod ljudi, iako su neka istraživanja na životinjama pokazala moguće štetne efekte. „Neki ljudi brinu da BPA može izazvati rak jer su laboratorijska istraživanja pokazala kancerogeno dejstvo, ali kod ljudi to nije pouzdano dokazano“, pojašnjavaju stručnjaci.
Dve namirnice koje zaista povećavaju rizik
Postoje, ipak, dve vrste namirnica za koje je naučno potvrđeno da povećavaju rizik od raka – prerađeno meso i alkohol.
Konzumiranje prerađenog i crvenog mesa, poput salame, šunke i slanine, povećava rizik od raka debelog creva. Alkohol, čak i u umerenim količinama, povećava rizik od nekoliko vrsta raka, jer oštećuje ćelije i podstiče apsorpciju štetnih materija u organizmu. Bez obzira na vrstu pića, upravo alkoholna komponenta oštećuje tkiva i olakšava ulazak kancerogenih supstanci.
Iako to ne znači da će svako ko pije alkohol ili jede prerađeno meso oboleti od raka, rizik je dokazano veći, pa stručnjaci savetuju da se konzumacija svede na minimum.