UGLAVNOM ZAVRŠI U SMEĆU A baš ovaj deo lubenice čuva srce i poboljšava cirkulaciju
S dolaskom letnjih vrućina, sočna i osvežavajuća lubenica postaje omiljena poslastica. Dok većina uživa u njenom slatkom, crvenom delu, beli, tvrđi sloj uz koru najčešće završava u smeću.
Ipak, upravo taj zanemareni deo sadrži izuzetno važne nutritivne vrednosti, posebno korisne za zdravlje srca, krvnih sudova i bolju cirkulaciju, piše Healthline.
Zdrave strane lubenice
Glavni razlog zbog kog je beli deo lubenice tako koristan za kardiovaskularni sistem jeste visoka koncentracija amino kiseline zvane citrulin. Iako je citrulin prisutan i u crvenom delu, njegova količina je znatno veća upravo u belom sloju. Nakon unosa u organizam, citrulin se u bubrezima pretvara u arginin, drugu važnu amino kiselinu koja učestvuje u proizvodnji azot-oksida – ključne supstance za zdravlje krvnih sudova.
Njegova osnovna funkcija je vazodilatacija, odnosno opuštanje i širenje krvnih sudova. Široki i opušteniji sudovi omogućavaju lakši protok krvi, što dovodi do snižavanja krvnog pritiska i manjeg opterećenja srca. Poboljšana cirkulacija znači i bolju dostavu kiseonika i hranljivih materija do svih ćelija u organizmu, od mišića do mozga. Dugoročno, ovakav efekat može sprečiti aterosklerozu, opasno oboljenje nakupljanja naslaga u arterijama koje može dovesti do infarkta ili šloga.
Sportisti takođe imaju koristi od citrulina, jer bolja cirkulacija znači i bolju snabdevenost mišića kiseonikom – što poboljšava izdržljivost i ubrzava oporavak posle napornog treninga.
Osim citrulina, beli deo lubenice sadrži i druge vredne sastojke. Bogat je vitaminom C, snažnim antioksidansom koji štiti zidove krvnih sudova od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima, kao i vitaminom A, važnim za zdravlje ćelija. Prisutni su i kalijum, koji pomaže u regulaciji pritiska tako što neutrališe dejstvo natrijuma, i magnezijum, koji dodatno opušta krvne sudove.
Ne treba zaboraviti ni vlakna, korisna za dobru probavu i snižavanje nivoa lošeg (LDL) holesterola. Tu je i likopen, moćni antioksidans koji lubenici daje crvenu boju, ali ga u manjoj meri ima i u belom delu. On je poznat po tome što štiti ćelije od oštećenja.
Recept za salatu od belog dela lubenice
Ako želite da iskoristite sve prednosti ovog dela voća, pripremite jednostavnu i ukusnu letnju salatu. Idealna je za vruće dane, a priprema se brzo i lako.
Sastojci:
2 šolje crvenog dela lubenice, isečenog na kockice
1 šolja belog dela lubenice (bez zelene kore), isečenog na kockice
Pola šolje sveže nane, sitno seckane
Sok jednog limeta (otprilike 1/4 šolje)
1 kašika maslinovog ulja
Prstohvat soli i sveže mlevenog bibera
Priprema:
U većoj činiji pomešajte crveni i beli deo lubenice.
Dodajte seckanu nanu koja će dati salati svežinu.
U manjoj posudi pripremite preliv od soka limete, maslinovog ulja, soli i bibera.
Prelijte salatu i pažljivo izmešajte sve sastojke.
Ostavite u frižideru najmanje 30 minuta pre služenja – hladna je najbolja!