УГЛАВНОМ ЗАВРШИ У СМЕЋУ А баш овај део лубенице чува срце и побољшава циркулацију
С доласком летњих врућина, сочна и освежавајућа лубеница постаје омиљена посластица. Док већина ужива у њеном слатком, црвеном делу, бели, тврђи слој уз кору најчешће завршава у смећу.
Ипак, управо тај занемарени део садржи изузетно важне нутритивне вредности, посебно корисне за здравље срца, крвних судова и бољу циркулацију, пише Healthline.
Здраве стране лубенице
Главни разлог због ког је бели део лубенице тако користан за кардиоваскуларни систем јесте висока концентрација амино киселине зване цитрулин. Иако је цитрулин присутан и у црвеном делу, његова количина је знатно већа управо у белом слоју. Након уноса у организам, цитрулин се у бубрезима претвара у аргинин, другу важну амино киселину која учествује у производњи азот-оксида – кључне супстанце за здравље крвних судова.
Његова основна функција је вазодилатација, односно опуштање и ширење крвних судова. Широки и опуштенији судови омогућавају лакши проток крви, што доводи до снижавања крвног притиска и мањег оптерећења срца. Побољшана циркулација значи и бољу доставу кисеоника и хранљивих материја до свих ћелија у организму, од мишића до мозга. Дугорочно, овакав ефекат може спречити атеросклерозу, опасно обољење накупљања наслага у артеријама које може довести до инфаркта или шлога.
Спортисти такође имају користи од цитрулина, јер боља циркулација значи и бољу снабдевеност мишића кисеоником – што побољшава издржљивост и убрзава опоравак после напорног тренинга.
Осим цитрулина, бели део лубенице садржи и друге вредне састојке. Богат је витамином Ц, снажним антиоксидансом који штити зидове крвних судова од оштећења изазваних слободним радикалима, као и витамином А, важним за здравље ћелија. Присутни су и калијум, који помаже у регулацији притиска тако што неутралише дејство натријума, и магнезијум, који додатно опушта крвне судове.
Не треба заборавити ни влакна, корисна за добру пробаву и снижавање нивоа лошег (ЛДЛ) холестерола. Ту је и ликопен, моћни антиоксиданс који лубеници даје црвену боју, али га у мањој мери има и у белом делу. Он је познат по томе што штити ћелије од оштећења.
Рецепт за салату од белог дела лубенице
Ако желите да искористите све предности овог дела воћа, припремите једноставну и укусну летњу салату. Идеална је за вруће дане, а припрема се брзо и лако.
Састојци:
2 шоље црвеног дела лубенице, исеченог на коцкице
1 шоља белог дела лубенице (без зелене коре), исеченог на коцкице
Пола шоље свеже нане, ситно сецкане
Сок једног лимета (отприлике 1/4 шоље)
1 кашика маслиновог уља
Прстохват соли и свеже млевеног бибера
Припрема:
У већој чинији помешајте црвени и бели део лубенице.
Додајте сецкану нану која ће дати салати свежину.
У мањој посуди припремите прелив од сока лимете, маслиновог уља, соли и бибера.
Прелијте салату и пажљиво измешајте све састојке.
Оставите у фрижидеру најмање 30 минута пре служења – хладна је најбоља!