Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

VISOK HOLESTEROL MOŽE I DA VAS UBIJE Evo koje su dve namirnice posebno RIZIČNE

02.08.2025. 16:49 16:56
Piše:
Izvor:
Dnevnik, Indeks
kobasice
Foto: Pixabaym, kombo

Povišen holesterol ozbiljno narušava zdravlje srca i krvnih sudova jer uzrokuje nakupljanje masnoća u arterijama, čime se povećava rizik od srčanog i moždanog udara.

Jedan od glavnih uzroka visokog nivoa holesterola jeste ishrana bogata zasićenim mastima - materijama koje se najčešće nalaze u prerađenim mesnim proizvodima i životinjskim masnoćama.

Dijetetičarka Trejsi Parker iz Britanske findacije za srce ističe da su određene namirnice posebno problematične.

"Previše zasićenih masti može da povisi LDL holesterol, poznat kao 'loš' holesterol", objasnila je za Dejli Eksprss.

To dovodi do ateroskleroze, nakupljanja masnoća u krvnim žilama i povećava rizik od srčanih komplikacija. Prema smernicama, muškarci ne bi smeli da unose više od 30 grama zasićenih masti dnevno, a žene najviše 20 grama.

Parker je takođe izdvojila dve vrste hrane koje predstavljaju poseban rizik za osobe s povišenim holesterolom.

Kobasice

Kobasice se ubrajaju u prerađeno meso koje sadrži visoku količinu zasićenih masti, često između 5 i 10 grama na 100 grama proizvoda.

"Samo jedna porcija može da sadrži četvrtinu preporučenog dnevnog unosa", upozorava Parker.

Redovna konzumacija kobasica može znatno da povisi LDL holesterol koji je glavni uzročnik začepljenja arterija. To dodatno povećava pritisak na srce i povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Ljudi sa visokim holesterolom treba da izbegavaju ove namirnice: Dve su posebno rizične

Osim masnoće, kobasice često sadrže i visoke količine soli i aditiva, što dodatno opterećuje organizam. Čak i kobasice od piletine ili ćiretine, iako nešto lakše, nisu oslobođene holesterola i zasićenih masti. Stoga se osobama s povišenim holesterolom savetuje da ih izbegavaju ili u potpunosti izbace iz ishrane.

Slanina

Slanina je još jedna namirnica koju treba izbegavati ako pazimo na zdravlje srca. Takođe spada u grupu prerađenog mesa, a često se priprema na masnoći, čime se dodatno povećava ukupni unos zasićenih masti.

"Preporuka je ograničiti unos crvenog i prerađenog mesa na najviše 70 grama dnevno", napominje Parker. Dve kriške slanine lako mogu doseći ili premašiti tu granicu.

сланина
Foto: Pixabay

Iako postoje varijante slanine od ćuretine ili manje masnog mesa, ni one nisu bez rizika. Harvard Health upozorava da i takve verzije sadrže holesterol i značajnu količinu zasićenih masti. Dakle, ako želimo da snizimo holesterol, najbolji izbor je potpuno izbegavanje slanine i zamena nemasnim, biljnim proteinima ili proteinima iz ribe i mahunarki.

Izvor:
Dnevnik, Indeks
Piše:
Pošaljite komentar